35 кг инвестиционно злато се продават месечно в България

35 кг инвестиционно злато се продават месечно в България
Инвестиционното злато става все по-популярно в България като сигурен метод срещу ефекта на инфлацията и вечната несигурност около финансовата система на модерния капиталистически свят. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

30-35 кг инвестиционно злато се продава в България всеки месец, сочи анализ на пазара на ценни метали в страната.

Лицензираните търговци на инвестиционно злато у нас са 10 търговски банки, две частни компании и Българската народна банка, предаде „Стандарт", цитиран от Профит.бг.

Статистиката обхваща само пазара на инвестиционно злато, без да включва продажбите от златарски ателиета и други дребни търговци, които така или иначе не оперират с инвестиционни инструменти.

Сериозните играчи на родния пазар са основно три компании.

Лидер в директните продажби е "Тавекс" с дял от 40%. След него се нарежда Първа инвестиционна банка с 30% и „Райфайзенбанк" с 20%.

Останалите играчи - „Инвестбанк", „Интернешънъл Асет Банк", Корпоративна търговска банка, Общинска Банка, „Пиреос Банк", СИБАНК, Централна кооперативна банка и „Алианц Банк" си поделят 10% от всички директни продажби на инвестиционно злато в страната.

Освен "Тавекс" има и друга частна фирма у нас, която се занимава с търговия на инвестиционно злато. Тя се казва "Глобъл койнс енд медалс" и работи основно като доставчик на злато за банките и с някои ВИП клиенти.

Събития като световна криза, война или официални празници автоматично се отразяват на пазара на инвестиционно злато и у нас и в тези случаи продажбите скачат до 42-45 кг злато на месец.

Обратното изкупуване на инвестиционно злато от търговците възлиза на 10-15 кг месечно, като премията в полза на търговеца достига 15-18%.

С други думи, ако цената на грам е примерно 10 лева, търговецът ще го изкупи на 8.50 лв. в интерес на своята печалба от 15%.

Единствената банка у нас, която предлага услугата "Инвестиционно злато, съхранявано извън пределите на България", е „Райфайзенбанк".

В този случай желаещите закупуват дадено количество инвестиционно злато, но не влизат в директен контакт с него.

То се съхранява на името на клиента и той разполага с него, но единственият, който може да го изкупи обратно, е самата банка търговец.

Инвестиционното злато става все по-популярно в България като сигурен метод срещу ефекта на инфлацията и вечната несигурност около финансовата система на модерния капиталистически свят.

Според всички сериозни анализатори, цената на златото ще върви само нагоре.

#злато #инвестиционно злато #банки #България #Първа инвестиционна банка #Централна кооперативна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »