Вместо честитка за Коледа: 2,50 лева за литър бензин

Вместо честитка за Коледа: 2,50 лева за литър бензин
A A+ A++ A

Цената на литър бензин у нас ще стигне 2,50 лева за литър по Коледа. Това прогнозира експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

Цената на суровия петрол преди месец беше 80 долара за барел, но стойността му тази седмица достигна 86 долара за барел, което е

рекорд за последните 8 години

Бенчев припомни, че на последната среща на страните - членки на ОПЕК, беше решено да не се увеличават квотите на производство, което по думите му означава, че търсенето продължава да е по-голямо от предлагането.

Експертът увери, че към момента няма дефицит, но ако не се увеличи производството, цените могат да тръгнат още нагоре. "Вероятността при това положение да задминат 90-95 долара за барел е съвсем реална", добави пред bTV.
Бенчев обясни, че другото нещо, което държи цената на суровината висока, е цената на енергийните ресурси

"Цената на нашите бензиностанции се е вдигнала с около 11% в рамките на месец-месец и половина, в същото време цената на суровината е нараснала с около 25%. Това поскъпване е съвсем нормално с наближаването на зимния период", поясни той. По думите му

България все още е с най-ниските цени на горивата в ЕС със и без такси

На 21 септември стойността на бензин A-95 е била 2,27 лева за литър, докато сега по бензиностанции вече се продава 2,38 -2,40 лева за литър.

Възходящата тенденция е започнала на 1 октомври. Дизелът за посочения период е поскъпнал с 0,13 лева за литър (5,75 на сто) с тенденция на поскъпване. Преди месец той се е търгувал за 2,26 лева за литър, докато сега е 2,39 лв./л. Стойността на пропан-бутана се е повишила за последния месец с 0,14 лв./л, или 11,97%. На 21 септември цената е била 1,17 лева за литър, докато вчера се продаваше за 1,31 лв./л.

В същото време обаче малките бензиностанции в страната се опасяват от фалити заради големите разходи.

Според търговците доставните цени на горивата, които купуват, са продажните цени на по-големите вериги.

"Те правят и допълнителни отстъпки. Как ние да оцелеем", попита Дойчин Лазаров от Националното сдружение на малките и средните бензиностанции. За тях

един път в месеца се сменят цените при доставчика

а при по-малките бензиностанции това се случва при всяка една доставка, каза той. Лазаров заяви, че печалбата им е 3 стотинки. "Целта е да ни унищожат от пазара", заяви той.

Заради това малките бензиностанции настояват да имат правото да сключват директни договори с доставчиците, за да имат по-големи отстъпки.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »