Банковите такси продължават да поскъпват

Банковите такси продължават да поскъпват
A A+ A++ A

Банковите такси продължават да поскъпват, съобщи БНР. От началото на следващата година една от най-големите банки у нас въвежда и такса за теглене от банкомат за пенсионери. 

Вдигането на банковите такси по основни платежни услуги е процес, който се наблюдава от няколко години у нас. Причината са ниските лихви по кредитите, от които финансовите институции не взимат голяма печалба. Освен тях, лихвите по депозитите в банките също са изключително ниски, на практика нулеви. Неслучайно голяма част от търговските банки у нас спряха да предлагат срочни депозити.

"Най масовите такси - такса за обслужване на сметка, такси за преводи, там горе-долу тенденцията поприключи с увеличаване на преводите. Вече цените са към четири, пет лева, на хартия се прави левов превод в клон. В последните месеци се забелязва и поскъпване на касовото обслужване", коментира финансовият експерт Стефан Христов.

Така например междубанковият превод, нареден от физическо лице на гише, струва 5 лв. Чрез онлайн или мобилно банкиране обаче цената му е 1 лв. Справката за налична сума по сметка също излиза повече, наредена на гише. В същото време, с дистанционно банкиране тази справка може да става по всяко време безплатно.

Една от търговските банки у нас пък въведе и такса за пенсионери, която е в размер на процентно съотношение, когато се тегли от нейните банкомати.

Освен нея, и други предлагат на пазара пакетни услуги, които могат да се окажат изгодни в зависимост от навиците на пенсионерите. "Връща някаква минимална сума, има определен брой изследвания - безплатни, преводи и така нататък, плащане на битови сметки", обясни Христов.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"