Скандално: Мутри на Митьо Очите владеят бизнеса с трафик на бежанци

Скандално: Мутри на Митьо Очите владеят бизнеса с трафик на бежанци
A A+ A++ A

Мигранти от Афганистан се разплащали с хероин, ченгета от „Гранична полиция“ също замесени в схемата

Силоваци на несебърския наркомафиот Димитър Желязков – Митьо Очите контролират бизнеса с трафик на мигранти от Афганистан и Сирия през България, установи проверка на „Уикенд“.

През последните месеци бежанския натиск към България се засили неимоверно след решението на Америка да се изтегли от Кабул. Според официалните данни само за последните 6 месеца миграционните власти са задържали над 5000 нелегално влезли в страната ни афганистанци и сирийци. Смята се, че поне още толкова бежанци са били прекарани нелегално през България от родни трафиканти.

Най-оборотният канал за прекарване на мигранти е през Резово и се контролира от групировката на Димитър Желязков – Митьо Очите, твърдят източници на „Уикенд“ от морския ъндърграунд. Според думите им, каналът на Митьо Очите е работил и в миналото, като е бил ръководен от приближения до Морския Ал Капоне Калоян Колев. Към днешна дата

трафикант №1 в бандата на Димитър Желязков

е етническия турчин Синай, който обезпечава превозването на мигрантите от землището на Китен към вътрешността на страната. Впоследствие мигрантите са прекарвани през горски и планински пътища към Румъния и Сърбия.
В началото на седмицата кметът на котелското село Тича Якуб Шабанов бе арестуван за трафик на бежанци, след като камион, превозващ седем сирийци, бе задържан край Китен. Разследването на бургаската прокуратура установи, че селският кмет е ръководил канала. Според обяснението на заловените сирийци, те са платили между 5 000 и 10 000 лева, за да бъдат прекарани нелегално през България.
Запознати разкриват, че кметът Шабанов не е организатор, а участник в престъпната група на Митьо Очите за прекарване на мигранти. Управникът на село Тича обаче отрича да е имал началници и съучастници и ще поеме сам вината. Законът предвижда от 1 до 6 години затвор за трафик на бежанци и глоба от 5 000 до 20 000 лева. В повечето случаи обаче трафикантите се

разминават с условни присъди.

„Бизнесът с трафик на бежанци носи сериозни постъпления, а рискът да те заловят и да получиш максимална осъдителна присъда е нищожен. Заради това няколко крими организации се занимават с прекарване на мигранти. Освен групировката на Митьо Очите, в този бранш активна е и бандата на врачанския крими бос Йордан Тонов – Данчо Пръча“, разкриват посветени.
Твърди се, че каналът за прекарване на мигранти, ръководен от приближени на Митьо Очите, е подпомаган активно и от служители на „Гранична полиция“. Макар в Бургаския регион да гъмжи от полицейско присъствие, а всеки микробус, камион и автобус да се проверява, от Китен към вътрешността на страната всеки ден преминават необезпокоявано десетки афганистанци.
Таксата, която плаща всеки мигрант, започва от 5 хиляди лева и достига до 10 бона. Парите обаче не се плащат на ръка предварително, а само след като мигрантите бъдат прекарани през България.
„Има данни, че организаторите на канала от Турция се разплащат на трафикантите от Бургаския регион не с пари, а с дрога – опиум и хероин от Афганистан. След това

дрогата се продава на вътрешния пазар.

Килограм хероин се търгува за около 25 000 лева в България“, разкрива столичен криминалист.
Димитър Желязков – Митьо Очите е под домащен арест в къщата си в несебърското село Кошарица, след като това лято бе пуснат от съда. Преди това Морския Ал Капоне прекара близо 3 г. в килия по обвинения за търговия с дрога, рекет и умишлени палежи. Съдебният процес срещу Димитър Желязков в Специализирания съд на два пъти бе отлаган и все още не е започнал по същество.

Автор: ЯНАКИ ПЕТРОВ

Източник: в-к "Уикенд"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници