Русия ще складира рекордни количества природен газ

Русия ще складира рекордни количества природен газ
A A+ A++ A

Руската държавна енергийна компания "Газпром" обяви в петък, че докато продължава да изпомпва газ в хранилищата, очаква да достигне рекордно висок обем на запасите от природен газ в размер на 72,6 милиарда кубически метра.

В същото време производствен капацитет ще бъде увеличен до рекордно ниво от 847,9 милиона кубически метра на ден.

"Компанията "Газпром" е фокусирана върху точното изпълнение на приоритетната си цел - осигуряване на висока надеждност на доставките на газ за руските и чуждестранните потребители. Предвид продължаващото голямо търсене на газ," Газпром "продължава да изпълнява своите договорни задължения", се казва в официалното съобщение за пресата.

Компанията също така добави месец март към така наречения "зимен период" в Русия и европейските държави. Поради това се е увеличило търсенето на достатъчни газови запаси.

Междувременно говорителят на украинския президент - Сергей Никифоров обяви, че Киев е предложила на руския газов гигант "Газпром" 50% отстъпка от тарифата за допълнителен транзит на газ към Европа през Украйна

"Украйна предлага тази оферта на "Газпром" и на европейски търговци на газ", посочи Сергей Никифоров.

Алексий Данилов, секретар на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна, каза на брифинг по-рано в петък, че Киев е готов да увеличи годишния си транзит на газ за Европа с 55 милиарда кубически метра от сегашните 40 милиарда кубически метра, осигурени от 5-годишния контакт с "Газпром". Той обаче не разкри подробности по отправената оферта.

#Русия #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »