Путин губи мнозинството от 2/3 в Руската Дума

A A+ A++ A

Управляващата армия на Владимир Путин „Единна Русия“ губи конституционното си мнозинство в Държавната Дума след вчерашните парламентарни избори.

По предварителни данни, след обработени 96% от избирателните протоколи, в Държавната Дума на Русия ще има четири политически партии – „Единна Русия“, Комунистическата партия на Руската Федерация (КПРФ), „Справедлива Русия“ и Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) на ултранационалиста Владимир Жириновски.

При това управляващата партия губи конституционното си мнозинство в Думата, предадоха „Интерфакс“ и „Фокус“.

„Единна Русия“ печели 49,54% в сравнение с 64,3% на изборите през 2007 година.

За комунистите са гласували 19,16% от избирателите, за „Справедлива Русия“ – 13,22%, а за ЛДПР са гласували 11,66%.

Изборите за 450-те депутати в Държавната Дума от сутринта бяха съпроводени със сигнали за нарушения. Бяха блокирани сайтовете на няколко независими електронни медии, центърът на столицата Москва беше пълен с полиция, а около 100 души са били арестувани, след като няколко митинга са били разпръснати.

Новото разпределение на местата в Думата навярно ще остави „Единна Русия“ с под 300 депутати, което е броят, нужен за „конституционно мнозинство“ от 2/3, позволяващо самостоятелно да се променя основният закон.

От създаването си преди 10 години „Единна Русия“ имаше конституционно мнозинство само през 2007–2011 г, когато държеше 315 от общо 450 места в Думата.

Управляващата партия „Единна Русия“ печели 238 места в Държавната дума (долната камара на руския парламент). Това сочат данните на Централната избирателна комисия на Русия (ЦИК) след обработени 96% от избирателните протоколи, предаде РИА „Новости“.

КПРФ се нарежда на второ място с 92 места, следвана от „Справедлива Русия“ с 64 места и ЛДПР с 56 места.

По предварителни данни на ЦИК избирателната активност на изборите на 4 декември е била 60,2%. Това е с 3% по-малко в сравнение с изборите за Държавна дума през 2007 година.

#Владимир Путин #Русия #Единна Русия #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"