Pfizer/BioNTech: Бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 e с над 95% ефективност

Pfizer/BioNTech: Бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 e с над 95% ефективност
A A+ A++ A
Висока ефективност на бустерната доза от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech показват данните от третата фаза на клиничните изпитвания на третата подсилваща доза. Според резултатите защитата срещу инфекцията е 95.6%. Установено е, че бустерната доза има благоприятен профил на безопасност.
 

В проучването са участвали 10 хил. души на над 16-годишна възраст. Те са били изследвани в период, в който в света доминира така нареченият “Делта” вариант на коронавируса, който е по-заразен, предават от агенция “Ройтерс”. 

 

Разработчиците на двудозовия препарат срещу COVID-19 посочиха, че ефективността на ваксината намалява с течение на времето. Според данните имунната защита спада от 96% на 84% след четири месеца от втората игла. Някои държави вече бяха пристъпили към плановете за даване на бустерни дози.

 

Производителите на лекарства заявиха, че средното време между втората доза и бустерната инжекция е около 11 месеца. Според данните има само 5 случая на COVID-19 сред участниците в третата фаза на изследванията. За сравнение - 109 са се заразили сред контролната група, получила плацебо инжекция.

 

От компанията съобщиха още, че ще предоставят подробните данни от проучването на Американската агенция по храните и лекарствата, както и на европейския лекарствен регулатор възможно най-скоро.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"