Здравният министър с новина: Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година, а не 6 месеца

Здравният министър с новина: Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година, а не 6 месеца
A A+ A++ A

Здравният министър Стойчо Кацаров даде брифинг, за да разясни много от неяснотите около въвеждането на сертификати у нас за много обществени места.

"Голямата ни цел е да не стигаме до тотален локдаун. Точно това е причината да въведем изискването за сертификати. Зависи от всички нас като граждани да се справим".

"Изискахме от ЕС позволение за по-дълъг от 6 месеца срок за издаване на сертификати за преболедуване на К-19 - а именно 1-годишен да бъде периодът. Получихме 2 становища от специалисти, че това се приема и се допуска. Официалното позволение е въпрос на формалност и днес ще получим такова от ЕС. Важно уточнение е, че този сертификат за преболедувалите, от 1 година, ще важи само за България, но не и в Европа, където срокът остава 6 месеца".

Кацаров бе категоричен, че от 2 дни интересът за ваксинации се е увеличил драстично. И то към еднодозовата ваксина. Министърът на здравеопазването добави и нещо друго. Хората, които са решили да си поставят двудозови ваксини, то документът им за първа игла ще може да важи като "зелен сертификат" за срок от 1 месец след поставянето.

Стана ясно още, че засега при проверки от органите на РЗИ няма да се съставят веднага актове на заведенията, а до понеделник ще се правят само предписания. Така им се дава време да се организират и да ваксинират персонала си или да могат да си извадят сертификати.

Кацаров даде да се разбере, че държавните служители няма масово да бъдат карани да се имунизират до 1 месец, както по-рано обяви негов заместник. "По-скоро ще целим администрацията да е ваксинирана или да имат сертификати тези, които са на гишета и т. нар. първа линия".

На пресконференцията присъства и проф. Атанас Темелков от Александровска болница, който от първо лице алармира, че ситуацията е много тежка и в болничните заведеня пристигат болни късно, след като преди това неуспешно и дълго са пробвали домашно лечение, без дори да са регистрирани като болни. "Направо са повечето за интубация. Това е страшно", каза той.

#Стойчо Кацаров #коронавирус #зелени сертификати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »