Защо наличието на антитела не е достатъчно за издаването на зелен сертификат?

Защо наличието на антитела не е достатъчно за издаването на зелен сертификат?
A A+ A++ A

От днес в сила влиза т.н. зелен сертификат. Документът удостоверява ваксиниране, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за коронавирус и осигурява достъп до обществени места и събития на закрито както за посетители, така и за служители.

Онези, които са се срещнали с Covid-19 преди повече от половин година обаче не могат да получат зелен сертификат на база на антителата, които тялото им е изградило като защита срещу вируса. И тук възниква въпросът защо наличието на антитела срещу не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Вирусологът проф. Радка Аргирова, коментира, че има разлика в антителата, които изгражда имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация.

При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса.

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта. Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване.

Затова според вирусолога наличието на антитела срещу Covid-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

В ефира на БНТ професор Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу КОВИД-19 от 3 до 6 месеца след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

 
 

#сертификат #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"