Виолина Накова, председател на Съюз за стопанска инициатива: Някои от индустриалните предприятия ще бъдат принудени да спрат мощностите

Виолина Накова, председател на Съюз за стопанска инициатива: Някои от индустриалните предприятия ще бъдат принудени да спрат мощностите
A A+ A++ A

Виолина Накова, председател на Съюз за стопанска инициатива, отговори на въпроси за националния протест срещу драстичното увеличение на цената на електроенергия и мерките, които трябва да се вземат:

Каква е причината за недоволството на бизнеса относно кризата с цената на електроенергията и какви ще са последствията от нея?

Проблемът с цената на електроенергията започна още през лятото, но докато тогава причините бяха свързани с особености на регулацията на националния ни пазар, които позволиха използването на спекулативни практики, то сега драстичното увеличаване е свързано с проблемите на общоевропейския пазар. Пазарът на електроенергия за небитовите потребители в страната беше напълно либерализиран на 1 юли тази година и сега всички абонати, които не са битови, за силно засегнати. Такива са не само предприятията, но също и училищата, детските градини, социалните институции, държавните и общинските предприятия и т.н. Увеличението е драстично, а разходите за електроенергия са част от постоянните разходи на всеки бизнес, като там плащането на цената не може да бъде отложено. При предприятията, които изпълняват сключени договори с договорени вече цени, проблемът е сериозен, защото те ще трябва да работят на загуба. Това прави нашите предприятия неконкурентоспособни. Според мен има неразбиране на дълбочината и сериозността на проблема особено що се касае до микро-, малки и средни предприятия. Ние предупредихме за този проблем още през месец август, но за съжаление реакцията закъсня.

Какво беше обсъждано на срещата между работодателите, синдикатите и правителството в началото на седмицата? Какви мерки ще бъдат взети за подобряване на ситуацията?

По време на срещата обяснихме сериозността на положението, как реално цената на тока се отразява на бизнеса и защо всички – и работодателски организации, и синдикални организации, сме обединени в протестните си искания. Това е нетипична ситуация, която показва колко сериозна е опасността. Защото ценовият шок на електроенергията от една страна ще доведе до фалити, а от друга - ще се отрази върху цените на крайната продукция и ще генерира сериозна инфлация. Това вече би било сериозен проблем за държавната икономическа политика и ще доведе до фалити на предприятия. По време на срещата с представители на правителството се постигна съгласие да бъде предложен механизъм за компенсиране на всички небитови потребители на електроенергия, като компенсациите да бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Обсъден е вариант Фондът за сигурност на енергийната система да вземе заем от един милиард лева с решение на МС, а този заем да се обслужва от свърхпечалбата на БЕХ.

При положение, че договорените мерки не са динамични спрямо цената на тока, как предвиждате те да компенсират бизнеса при още по-голямо увеличение на цената на електроенергията?

Очакваме от правителството да разработи точно такъв механизъм, който да позволи тази динамика да бъде отчетена и компенсациите да бъдат съответни и справедливи. Ще бъдат компенсиране небитовите потребители на електроенергия за периода от м. август до сега и това ще намери отражение в октомврийските сметки. Същевременно ще се предприемат стъпки за промяна на методиката, така че да се изключат възможностите за спекулативно вдигане на цената на тока. Обсъждахме и възможностите компенсирането на засегнатите потребители да бъде осигурено чрез бюджетни и законодателни промени след сформирането на новия парламент.

Как ще реагират работодателските организации ако обещанията не бъдат спазени?

Ние няма да спрем да настояваме. Вчерашният протест има за цел да покаже решимостта на всички засегнати. За съжаление тук изпреварващото действие ще дойде от самия бизнес. Някои от индустриалните предприятия ще бъдат принудени да спрат мощностите. Други ще подходят към съкращаване на персонал. Трети ще започнат да вдигат цените на крайния продукт и отново галопиращата инфлация ще притисне и крайни потребители, и бизнес. Много е опасно евентуално свиване на потребителската кошница, защото това ще задвижи процесите на стагфлация.

Каква беше обратната връзка от бизнеса по време на протеста във вторник? Какво споделиха собствениците на бизнес с вас?

Основните притеснения са във връзка с намалената и липсваща ликвидност. Особено микро-, малките и средните предприятия изпитват затруднения с ликвидността във връзка с ковид-кризата. А ценовият шок на електроенергията още повече задълбочава проблема, защото те нямат възможност да забавят плащанията. При електроенергията не може да има увеличаване на фирмената задлъжнялост.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »