С 40% спаднали кражбите на коли

С 40% спаднали кражбите на коли
Промените в Кодекса за застраховане бяха приети още миналото лято, но влизат в сила от 6 октомври. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кражбите на автомобили са паднали с 40% за последната година, след като беше отменено маркирането за застраховката, съобщиха представители на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

Промените в Кодекса за застраховане бяха приети още миналото лято, но влизат в сила от 6 октомври. Глоба от 50 лв. грози гражданите, които не свалят стикерите от колата си.

Представителите на застрахователните дружества вече нямат право да поставят белези – т.нар. „пасивни маркировки“, върху автомобилите, като собствениците им ще могат да ги застраховат, без да е необходимо да отбелязват това на видно място по колите си.

Маркировките и стикерите по колите вече не са основание за изплащане или отказ на обезщетение на щети, посочиха от асоциацията, цитирани от БТА.

Идеята за въвеждане на принципа на бонус-малус при застраховките „Каско“ все още се обсъжда, но са необходими промени в Кодекса за застраховането, посочи заместник-председателят на АБЗ Коста Чолаков.

Очаква се тази есен Комисията за финансов надзор да подготви промените в кодекса.

При бонус-малус цената на застраховката пада, ако шофьорът не прави катастрофи.

От асоциацията отчетоха, че основните загуби на застрахователните компании са от застраховка „Гражданска отговорност“.

Макар че такава застраховка трябва да имат най-малко 90 процента от автомобилите в страната, обхватът й трудно надминава 75 процента, посочи Коста Чолаков.

Общите приходи в застраховането през 2011 година са били 1.610 млрд. лв. От тях приходите в животозастраховането са 251 млн.лв. И 1.362 млрд. лева в общото застраховане.

#Асоциацията на българските застрахователи #Каско #застраховка #автомобил #Комисията за финансов надзор #АБЗ #Гражданска отговорност #Кодекса за застраховане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"