ВИДЕО От 21-и: Задължителен „Зелен сертификат“ за всички дейности на закрито (ОБНОВЕНА)

ВИДЕО От 21-и: Задължителен „Зелен сертификат“ за всички дейности на закрито (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

От четвъртък достъпът до повечето обществени обекти на закрито в страната ще става срещу зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Такъв достъп се въвежда за всички кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини над 300 кв.м, молове, фитнес центрове, клубове за занимания на граждани, заведенията за хранене, хотелите, обяви здравният министър Стойчо Кацаров. До края на днешния ден ще има заповед с нови мерки, които ще влязат в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък.

За децата няма да се изисква сертификат до 12-годишна възраст. Това е единствената категория, която не подлежи на сертификат - няма да има изключения за бременни и т.н.

Всички обекти, които не са готови да въведат от четвъртък зелен сертификат, ще бъдат затворени, обяви министърът. Никакъв гратисен период няма да бъде предвиден за тях. Достъпът до администрацията засега ще става без зелен сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги. При зелен сертификат всички други изисквания за дистанция, капацитет и пр. отпадат, допълни министърът.

Зеленият сертификат няма да се изисква за обществения транспорт, за хранителните магазини, аптеките, банките. Няма да се ползва и в училищата - нито за учителите, нито за децата. За лекарите и работещите в болниците, хосписите, старческите домове обаче ще има такова изискване.

Във всички общини с над 750 на 100 000 заболяемост се преустановяват присъствените учебни занимания, обяви още министърът. В университетите ще се провеждат присъствени занятия само срещу зелен сертификат, като ръководствата им ще могат сами да преценяват дали да обявяват дистанционно обучение.

Извънкласните дейности за деца под 12-годишна възраст няма да бъдат преустановявани, но ще се осъществяват при ограничения - до пет деца в помещение.

Изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно за контролиране, отколкото изискването за капацитет, обясни Кацаров. В заповедта се въвежда изискване лицата, които ще осъществяват контрола, също да имат зелен сертификат.

Безплатни тестове се осигуряват за всички лаборатории, каза още министърът.

Избираме най-малкото зло в тази ситуация, коментира Кацаров. Ако бяхме проявили гражданска съвест, ако се бяхме ваксинирали, днес щях да съм ви поканил, че отменяме всички мерки и можем да правим каквото си искаме, каза министърът. "Какво предлагат тези, които критикуват? Нищо, популизъм", допълни той.

Очаквайте подробности

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »