Хайде пак! Втори опит: Тече отводняване на Vera Su

Хайде пак! Втори опит:  Тече отводняване на Vera Su
A A+ A++ A

Втора спасителна акция тече в момента на Камен бряг, след като първата на 27 септември претърпя неуспех. Действията стартираха с подготовка снощи. Днес край заседналия Vera Su има няколко спасителни съда, някои - в непосредствена близост или залепени до него. Моряци се качиха на борда. Опитват отводняване на машинното отделение и отстраняване на излишните по борда леки съоръжения.

Целта е да се използва доброто време, което предвещава синоптичната прогноза за следващите 3-4 дни. Планът предвижда разтоварване и опит за изтегляне на кораба. Колко от това и дали ще бъде свършено, предстои да разберем.

Министерството на околната среда и водите съобщи, че стриктно следи процеса. Възложена е екологична оценка на действията. На Румъния и Турция е пратена информация за състоянието на водите край кораба.

 Всичко това се случва почти месец след засядането на съда. Опит за акция бе планирана и в първите 3-4 дни след произшествието, но до реализация не се стигна. 

Междувременно капитанът и вторият му помощник останаха в ареста, след като обжалваха мерките си. Те бяха задържани след евакуацията на екипажа на 6 октомври.

 
 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »