Скандални записи на насилие в детска ясла в столицата - родителите са потресени

Скандални записи на насилие в детска ясла в столицата - родителите са потресени
A A+ A++ A

Скандални записи на насилие в детска ясла в столицата. В тях се чува как служители обиждат и удрят 2-годишни деца. Последваха проверки и уволнения, съобщи Нова.

„Хайде, бе, смотльо!”, „Въобще не ме гледай така, сополанко!” - това се чува на звукозаписи, направени от родители в 23-та детска ясла в София през лятото. А обидите са отправени от персонала към 2-годишни деца. Чуват се и удари. За това отношение повечето родители разбират едва сега. До момента са имали само съмнения, че в групата може да има вербална и физическа агресия.

„Започна да плаче изключително много, не искаше да го водим. Започна да си хапе ръцете и да придобива нервни тикове”, сподели Гергана Шкутова, майка на дете от детската градина.

Александра разпознава детето си в записа. То получило удар заради неприбрана играчка:

„Ние пристъпваме с доверие, което сега се оказва, че е било излъгано. Тези жени всеки ден ни предават децата с една фалшива усмивка, а зад затворените врати виждаме какво се е случвало”, каза тя.

Ако подобно отношение към малки деца е системно, то може да доведе до травми в бъдеще, казват психолози.

За записите с насилие директорката посочи, че е научила сега.

„Разпознах гласовете, разпознах кои са хората и съответно още от днес приех методи, с които искам да предотвратя тези неща и да тръгнем по по-добър път напред”, обясни Ценка Бойкова.

Резултатът - две уволнени служителки и една медицинска сестра, отстранена от длъжност за година. Проверка последва и от Столичната община.

„Защото всички сме съгласни, че не е хубаво и въобще е недопустимо да се вика, да се натоварват деца в яслена и в крехка възраст, отделени от мама”, смята Моника Чеуз – директор на дирекция „Здравеопазване”.

Сигнал ще бъде подаден и до прокуратурата, за да се установи истинността на записите.

#детска градина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай