С 9.8% се увеличават пенсиите, отпуснати до края на 2009 г.

С 9.8% се увеличават пенсиите, отпуснати до края на 2009 г.
С 9,8% ще бъдат увеличени пенсиите, отпуснати до 31 декември 2009 г., обяви социалният министър Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С 9,8% ще бъдат увеличени пенсиите, отпуснати до 31 декември 2009 година, обяви социалният министър Тотю Младенов.

Той представи предварителните параметри на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г., предаде Дарик радио.

От 1 април догодина се увеличават пенсиите за възраст и стаж, инвалидните и наследствените пенсии, както и вдовишките добавки, но всяка пенсия се вдига с различен процент според периода, в който е била отпусната.

Пенсиите, отпуснати до края на 2009 г., ще се увеличат с 9,8%, като това са 85% от всички пенсии.

Най-малък процент - 2,2%, ще се увеличат пенсиите, отпуснати през 2012 г.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 150 лв., а максималната пенсия ще се увеличи със 70 лв. и вече ще бъде 770 лв.

Според разчетите на НОИ за всички тези мерки ще са нужни около 582 млн. лв. допълнителни приходи.

Те ще бъдат осигурени основно от увеличаване на размера на осигуровките на военни и полицаи, които се вдигат с 20% и ще бъдат за сметка на държавния бюджет.

През 2013 г. се запазва размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от 240 лв., както и схемата за изплащане на болничните - първите три дни за сметка на работодателя. От социалното министерство ще предложат тази схема да се въведе като постоянна с промяна в Кодекса за социално осигуряване.

Управителят на НОИ Бисер Петков аргументира диференцирания ръст на пенсиите като справедлив и посочи, че увеличението за пенсиите от отделните години е изчислено с натрупаната за съответната година инфлация.

Така например за човек с пенсия, отпусната през 2010 г., е взета инфлацията от същата година до 2012 г. включително, като за последната година е използвана прогнозна инфлация от 2,2%.

#Тотю Младенов #министър на труда #пенсии #Държавно обществено осигуряване #Бюджет 2013 #НОИ #Бисер Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »