Семейство Кадафи ще съди НАТО за военни престъпления

A A+ A++ A

Роднините на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи възнамеряват да заведат дело срещу Организацията на Северноатлантическия договор, т.е. НАТО, за военни престъпления, според адвокат на фамилията.

Делото ще бъде заведено за военни престъпления в Международния наказателен съд в Хага, съобщи адвокатът на семейство Кадафи Марсел Сесалди пред френското радио „Европа 1“ в сряда.

Основанието за делото според адвоката почива на действията на военновъздушните сили на НАТО, които атакуваха конвоя, с който бившият либийски диктатор се опита да избяга от гр. Сирт.

След атаката на френските ВВС конвоят е раздробен, превозното средство на Кадафи е ударено и бившият диктатор се опитва да се укрие във ВиК канал, където е заловен от бунтовнически сили, малтретиран и убит. След като престоя пет дни на показ в хладилна камера в гр. Мисурата, тялото на Кадафи бе погребано на тайно място в пустинята във вторник.

Силите на НАТО провеждат операция „Обединен защитник“ от март 2011 г. с мандат на Съвета за сигурност на ООН (при чието гласуване Китай и Русия се въздържаха), предвиждащ използване на военна авиация за защита на цивилни. Оттогава натовските самолети редовно бомбардираха цели на режима на Кадафи.

„Хеликоптерите на НАТО са открили огън по конвоя на Кадафи. Този конвой не е представлявал заплаха за цивилни. Това е била операция по елиминирането на либийския лидер, планирана от Северноатлантическия алианс“, заяви адвокат Марсел Сесалди, цитиран от РИА „Новости“.

НАТО многократно отрече да е атакувала конвоя на бягащия от Сирт Кадафи с цел да убие диктатора, приемайки превозните средства в него за легитимна военна цел.

Адвокатът на семейство Кадафи също така критикува решението на правителството на либийските бунтовници да изложат на показ трупа на Кадафи в гр. Мисурата.

Офисът за човешки права на ООН вече поиска разследване на обстоятелствата около убийството на Кадафи. Не е ясно обаче доколко бутновническите власти ще вземат присърце подобно разследване след 42-годишната диктатура на Кадафи и почти деветмесечната гражданска война.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"