Глобалното затопляне: Климатът ни се връща с 3.3 млн. г.!

Глобалното затопляне: Климатът ни се връща с 3.3 млн. г.!
A A+ A++ A

Въпросът за глобалното затопляне все повече застава на дневен ред пред съвременното човечество. Макар че има групи от хора, които се опитват да омаловажат и дори да отрекат проблема, той става все по-очевиден дори за неспециалисти.

Повишението на температурите е факт, а то води до промени в климата. Следствие на тях започва топенето на ледовете с всички последици, които следват от него.

Какви промени предстоят в не чак толкова далечно бъдеще?

Според учени от университета в Саутхемптън промените ще доведат до връщане на климата на планетата до нива, в които е бил преди няколко милиона години.

Това би било просто едно предположение, което се основава на поредица от възможности, ако не е подкрепено с реални факти, до които се достига по научен път. Затова анализаторите са се заели с анализ на химическия състав на фосили, събрани от дъното на Карибите.

Данните от анализа на седиментите са използвани, за да се реконструира състоянието на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на Земята преди около 3 млн. години. Тогава планетата се е намирала в периода на плиоцена, продължил от 5.3 до 2.8 милиона години. Тогава Земята е била с 3 °C по-топла, отколкото е сега. Установено е, че полярните шапки са били на по-малка площ и съответно нивото на световния океан е било по-високо поради топенето на ледовете.

За да извършат тези проучвания, учените изследват съотношението на изотопите на елемента бор в останките от черупки, взети от дъното. Изотопният състав е в пряка зависимост от киселинността на водата, а този неин параметър се определя от съдържащия се въглероден диоксид в атмосферата.

Глобално затопляне

Резултатите показват, че в периодите на плиоцена, когато е било най-топло, концентрацията на въглероден диоксид във въздуха е била 380-420 части на милион. Сравнено с днешните стойности, показва, че човечеството вече е достигнало нива, при които настъпват решаващи промени в климата.

Очакванията са, че съвсем скоро, до 2025 година, въглеродният диоксид в атмосферата ще надвиши нивата за последните 3 милиона години. Това автоматично води до извода, че в близко бъдеще ще бъдат достигнати рекордни стойности за период от 15 милиона години назад.

Каква е причината за тези промени?

Това е дейността на хората, които променят климата на планетата с всички последици, които този факт ще окаже върху живота на Земята.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници