Суормагедон – или последната песен на цикадите

Суормагедон – или последната песен на цикадите
A A+ A++ A

На всеки седемнадесет години земните недра се разтварят и милиони насекоми изпълзяват от там за да изпеят последната си песен преди завинаги да замлъкнат.

Суормагедон (от английското swarm – рояк) настъпва за жителите на Америка. В продължение на един месец нашествие от цикади ще смущава ежедневието и спокойния сън на милионите американци.

Въпреки че на средностатистическия жител на САЩ това странно насекомо може да му се види опасно и плашещо, да не споменаваме и досадно, то нашествието им е истинска манна небесна за ентомолозите.

Учените, любители на буболечки, запретват ръкави и се готвят да последват последната разходка на насекомите по коридора от Вашингтон до Бостън, през Филаделфия и Ню Йорк. В търсене на партньор, който да им помогне да продължат рода си, цикадите, подобно на древно библейско бедствие ще покрият всичко, което им се изпречи на пътя - къщи, коли, дървета.

Разбира се, цикади се появяват всяка година, но Цикадогедонът се наблюдава само в строг 17-годишен цикъл. Причина за това странно явление е интересния живот, който тези необикновени насекоми имат. В продължение на цели седемнадесет години буболечката живее под земята, като се храни с корените на дърветата, докато не достигне полова зрялост.

Източник: Съновник.бг

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »