Правят партия на българите в Република Северна Македония

Правят партия на българите в Република Северна Македония
A A+ A++ A

Председателят на фондация ”Македония” Виктор Стоянов обяви, че скоро ще се основе Партия на българите в Република Северна Македония.

"С оглед на това, че властта, капиталите и службите в РС Македония са в ръцете на хора, които вредят на добрите двустранни отношения с България, обявявам, че Фондация Македония започва процес на изграждане на политическа партия на българите в РС Македония. В следващите седмици предстои да изградим ядрото на партията и да представим ръководство. Нашата цел - българите в РС Македония да управляват държавата", написа Стоянов в своя профил във Фейсбук.

На сайта си фондацията на Стоянов посочва, че "има за цел българското и македонското общество да станат едно общество в две държави. Да се изградят мостове межу нас във всички сфери на живота, най вече икономически, културни, социални и обществени".

Именно фондация "Македония" алармира преди дни за поругаването на български паметници в района на Кавадарци, заради което външните министерства на двете държави си размениха писма.

"Република Северна Македония излъга, че нямало военни гробища по трасето на магистралата. След като извадя документите на двете военни гробища от Министерството на отбраната на България, ще поискам среща със Зоран Заев, той да обясни защо държавата, която ръководи, наруши Женевската конвенция, както и защо създава условия за омраза между хората!!!?", коментира Виктор Стоянов във Фейсбук.

Междувременно Министерството на отбраната съобщи, че е започнала проверка във военния архив. Целта й е да се потърсят карти, които може да покажат точно е била полевата болница на към Осма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече яснота имало ли е в района на Кавадарци край двата паметника масови гробове на български войници, или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза.

Поругаха гробове на български войници в РС МакедонияНа 12 км от Кавадарци, буквално на метри от новостроящата се магистрала, която трябва да свърже Скопие с Прилеп, се издига издига гранитен монумент с кръст и паметна плоча в в памет на 193-та загинали български военнослужещи по време на Първата световна война. Пътят към него вече не съществува. Няма и отбивка от магистралата - поне на този етап.

От македонското министерство на външните работи подчертаха, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци не е разрушен, и твърдят, че около монумента няма гробища или гробове, а според проверката на терен "не е известно дали в миналото тази ситуация е била различна". На около 100 метра от този паметник има още един, по-малък.

"С установената фактическа от компетентните институции обстановка искаме да отхвърлим всички обвинения, които се появиха в публичното пространство, като същевременно призоваваме всички лица и институции да бъдат внимателни и да не се поддават на очевидни провокации, чието намерение е да застраши добросъседските отношения между двете държави и усилията на двете министерства да намерят общи решения за преодоляване на различията”, се казва в публикуваната от македонското външно министерство позиция.

Изясняването на истината ще е трудно, защото в района са правени огромни изкопни работи и изземане на земни маси заради строителството на магистралата.

 

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »