Преди зимата: С 20 лева скачат дървата за огрев, а пелетите със 100

Преди зимата: С 20 лева скачат дървата за огрев, а пелетите със 100
A A+ A++ A

Търговците вече правят списъци с чакащи доставка на дърва за огрев и пелети. Стана ясно, че има дефицит на материала за отопление, като някои поръчки ще бъдат изпълнени около Коледа.

"Има твърде много търсене, затова и списъците са дълги. При някои от фирмите просто се приемат заявки и при наличие на дърва се извършват доставки на адрес“, коментират служители от обекти за търговия с материала за отопление в Кюстендил и Перник, пише Монитор бг.

В Перник по-голямата част от населението се отоплява на пелети, а по складовете няма.

Хората са принудени да чакат по 3-4 седмици за доставка на материала, а като отидат да си търсят поръчката при търговеца, се оказва, че количествата са изчерпани.

Проблем с дефицит на дърва имат и в Русе. Според търговците причината е в намаляването на дърводобива в страната. Там също има много чакащи за доставка.

Въпреки че Русе е една от шестте общини, които се класираха за участие в програма "Лайф“ за безплатна подмяна на печките за твърдо гориво с по-екологично отопление, хората не се отказват от дървата.

Макар и цената им да се повишава всяка година, сметките на гражданите показват, че отоплението с дърва излиза най-евтино.

Невиждан дефицит на дърва за огрев има и в Бургаско. От десетина дни наличните количества по складовете са изчерпани, а търговците не знаят кога ще им ново зареждане. Не знаем какво се случва и защо на прага на зимата няма дърва, коментират търговци.

В по-голямата част от градовете в страната има драстичен ръст на цените на пелетите с между 80 и 100 лева на тон, а при дървата с около 20 лева на кубик. Така пелетите от 350 скачат на 480 лева, а по-висококалоричните - от 400 на 550 лева за тон.

#дърва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »