Г-20 се събира заради Афганистан, талибаните обещават реформи срещу пари

Г-20 се събира заради Афганистан, талибаните обещават реформи срещу пари
A A+ A++ A

Талибаните не бързат с очакваните от Запада реформи. Защо? Изглежда очакват нещо в замяна. Какво е то, не е трудно да се отгатне: икономическа помощ. Зависимата изцяло от вноса страна с разрушена икономика е в отчаяно финансово състояние след спирането на заемите от МВФ и Световната банка. Без тях тя не може да се храни и топли през зимата.

Преговорите между талибанското правителство, САЩ и ЕС продължават днес в Доха, столицата на Катар, каза пред Франс прес изпълняващият длъжността външен министър на Афганистан Амир Хан Мутаки. Той призова света за добри отношения с режима на радикалните ислямисти, но не пое твърди ангажименти за образованието на момичетата въпреки международните искания да бъде позволено на всички афганистански деца да се върнат на училище, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Необходимо е международната общност да започне сътрудничество с нас", каза Мутаки в Доха. "По този начин ще можем да спрем несигурността и в същото време да се ангажираме в положителна светлина със света".

Ройтерс отбелязва, че талибаните, дошли на власт след падането на подкрепяното от Запада управление в Афганистан и влизането на бунтовническите сили в Кабул преди почти два месеца, се стреми да изгради отношения с другите страни, за да предотврати икономическа катастрофа.

Засега обаче талибаните отказват да отстъпят по въпроса за връщането на момичетата на училище. Това е ключово искане на международната общност, след като миналия месец новата власт реши, че училищата над шести клас ще бъдат отново отворени само за момчета.

Мутаки каза, че правителството на талибаните действа внимателно, но управлява едва няколко седмици и не може да се очаква да направи реформи, които международната общност не е направила в страната за 20 години.

Той повтори призива към САЩ да разблокират резервита на афганистанската централна банка от над 9 милиарда долара, намиращи се в клона на Федералния резерв в Ню Йорк. Добави обаче, че правителството има и собствени приходи от данъци, мита и селско стопанство.

По думите му талибаните имат пълен контрол върху Афганистан и могат сами да се справят със заплахата от групировката "Ислямска държава", поела отговорност за ред нападения с жертви през последните седмици.

След провала си в Афганистан НАТО трябва да разговаря с талибаните само на езика на дипломацията, заяви говорителят на талибаните и заместник-министър на информацията и културата във временното правителство на страната Забиула Муджахид, цитиран от ТАСС. Последните 20 години показаха, че нападенията срещу талибаните не работят, подчерта той в изявление пред местната телевизия "Ариана нюз".

В момента най-актуалният въпрос за талибаните и НАТО е борбата с международния тероризъм, добави Муджахид.

Страните от Г-20 обсъждат Афганистан днес

Лидерите на страните от Г-20 ще участват днес в извънредна онлайн среща за Афганистан, предаде ДПА, цитирана от БТА. Ще бъдат обсъдени хуманитарната криза и проблемите със сигурността в централноазиатската страна, както и подходът към талибаните.

В последните години делът на международната помощ представлява  40% от брутния вътрешен продукт на Афганистан. През 2020 г. вносът ( милиарда) е надвишил четири пъти износа (,7 милиарда). Физическото съществуване на афганистанците е невъзможно без вноса, а той пък е невъзможен без външното финансиране. Ако държавата реши да елиминира външнотърговския си дефицит трябва да ореже вноса с три четвърти, пише сп. “Форин полиси”. Това обаче би означавало студ и глад.

Афганистан внася 70% от електроенергията, което му струва 280 милиона долара годишно. 760 милиона долара е платил Афганистан през 2018 г. за внос на брашно - защото няма дори достатъчно мелници за зърно.

В същото време над 3 милиона афганистански деца страдат от недохранване. Към тях се прибавя и проблемът с изхранването на 3,4 милиона вътрешни бежанци. Сушата е унищожила 40 на сто от тазгодишната реколта. 

Новите власти ще се изправят пред стотици хиляди безработни от доскорошните сили за сигурност (официално по списък 350 000 души, с много фиктивен персонал, убити и дезертирали). Според американската “Брукингс инститюшън” без прехрана ще останат поне 150 000 бивши войници и полицаи и семействата им.

Резервите на централната банка (,4 млрд.) могат да покрият вноса на страната за година и половина. Но властите в Кабул не разполагат с тях. Международният валутен фонд и Световната банка прекъснаха плащанията за Афганистан за тази година (съответно 0 млн. и 0 млн.).  

Ако международната финансова помощ не бъде възстановена, според мнозина над страната надвисва опасност от хуманитарна катастрофа, пише ДПА. Германската агенция отбелязва и засилващите се опасения, че икономиката и здравната система на Афганистан са на ръба на колапса.

Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш подчерта вчера, че светът трябва да предотврати срива на икономиката на Афганистан чрез спешни финансови мерки.

"Мисля, че международната общност действа прекалено бавно", каза той, цитиран от Асошиейтед прес.

Гутериш призова талибаните да спазят обещанията си и да позволят на жените да работят и да получават образование.

Осемдесет на сто от афганистанската икономика е неформална и жените играят важна роля в нея. Без тях няма надежда икономиката и общество да се възстановят, подчерта той.

В същото време "афганистанците не могат да бъдат подлагани на колективно наказание заради действията на талибаните", добави генералният секретар на ООН.

#Афганистан #талибани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »