Bird.bg: Тандемът “ПИБ – Пеевски” лъсна в "Пандора Пейпърс", развъртяли над милиард кредит от банката

Bird.bg: Тандемът “ПИБ – Пеевски” лъсна в "Пандора Пейпърс", развъртяли над милиард кредит от банката
A A+ A++ A

Сайтът Bird.bg излезе с нова информация за скандалните "Досиета Пандора". 

Документи от тях разкриват, че собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са реални бенефициери на офшорки, получили над милиард кредити от банката. За да стопи проблемните експозиции ръководството на банката заставя бизнесмени да вземат цесии, които са несъбираеми. След това те са атакувани от Специализирана прокуратура, а накрая имуществото им се купува на безценица от адвоката на Пеевски Александър Ангелов и приближения му Георги Самуилов.

“Гнила ябълка”
Първа инвестиционна банка, известна и като FiBank, беше спасявана три пъти с инжекции на държавни пари – при Тройната коалиция, след краха на КТБ и последно след нейния провал на стрес теста на ЕЦБ с увеличение на капитала от ББР. Доклад на надзора на БНБ от 2012 г. изрежда причините за тази нестабилност: През годините банката е формирала огромни по размери кредити към малък брой свързани лица. Сред големите проблемни експозиции на ПИБ са най-вече тези към офшорки свързани с нейните собственици, но също и към фирми свързани с ноторни олигарси като Христо Ковачки – кум на Ивайло Мутафчиев, и Гриша Ганчев. Инспекторите на БНБ констатират, че голям процент от тези кредити са или необслужвани, или са тотална щета.

Практика да се използват парите на вложителите за кредитиране на собствения бизнес на банкерите е посочена и от американския посланик Джон Байърли в конфиденциален доклад за българските банки от 2005 г., публикуван от Wikileaks. В него се казва, че няколко български банки, сред които и Първа инвестиционна банка, са замесени в пране на пари от престъпна дейност и кредитиране на свързани лица.

…отпускането на кредити, свързано с пране на пари, продължава да бъде проблем при някои банки тъй като собствениците им наливат пари в свързани с тях, по-малко конкурентно-способни фирми, които нямат намерения да върнат тези заеми. Това оставя тежестта от несъбраните лоши заеми за законните инвеститори и притежатели на банкови сметки.

От доклада става ясно, че финансовото разузнаване и БНБ са наясно с тези практики, но изчистването им не е лесно заради политическа намеса. Байърли определя тези банки като “гнили ябълки”, а специално за ПИБ пише, че тя “е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.”

Вижте кой е Георгиус Георгиу
През 2014 г. Биволъ публикува проучване на кредитния портфейл на Fibank, от което стана ясно, че един кипърски гражданин на име Георгиус Георгиу е концентрирал кредити от банката за над 1,2 милиарда лева (виж таблицата в края на публикацията). Георгиус се появяваше краен собственик на “Юлен” АД, на “Витоша Ски”, на такситата “ОК Супертранс”, на фирмите зад Кремиковци, на фирмата “Булмаркет” с влака-убиец от Хитрино и много други бизнеси. Загадъчният кипърец се оказа най-големият чуждестранен инвеститор у нас.

Сега Досиетата Пандора показват еднозначно кой стои зад Георгиус Георгиу. Информацията се открива в кореспонденцията между регистратора на офшорни фирми Trident Trust и кипърската кантора G. Papadopoulos & Co. От Trident Trust искат да получат подробна информация за реалните собственици на всички фирми в Британските Вирджински острови, които са регистрирани за клиенти на техния кипърски контрагент. Това е необходимо заради промяна на законодателството в БВО, задължаващо фирмите да поддържат регистър на действителните собственици.

От списъка и документите става ясно, че Георгиус и други подставени лица се вписват от Papadopoulos & Co. като формални притежатели на дяловете на офшорките, но действителните бенефициери са мажоритарните акционери в ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Личната карта на Георгиус Георгиу е в документите, в които той се появява като подставено лице на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.
Заверени копия от паспортите на Минев и Мутафчиев, реалните бенефициери.
В документите за регистратора Trident Trust Георгиус е посочен като държател на акциите.
Реалните бенефициери са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.
С други думи, вече са налице доказателства, че двамата банкери са си раздали на самите себе си под формата на кредити не само целия собствен капитал на банката, а и още 500 милиона от парите на вложителите.

Цесии и рейдърство: Как “отслабват” лошите кредити
По закон такава концентрация на кредити не би трябвало да е възможна. Но както в случая с КТБ, всички контролни институции в България си затваряха очите през годините.

Една от причините за този чадър е, че след като беше ликвидирана КТБ, банката “приюти” кредитите на фирмите свързани с Делян Пеевски. Дори стрес теста на БНБ от 2016 г. не огласи нищо нередно в ПИБ. Но под заплахата от предстоящия стрес тест на Европейската централна банка, ПИБ предприе “прочистване” на проблемния си кредитен портфейл чрез различни трикове и цесии.

Един от триковете е кредитът да се разсрочва далеч напред във времето с анекси към първоначалния договор. Така например, през май 2021 г. погасяването на кредита на “Витоша ски” към ПИБ за 17 750 000 евро, е отложено за далечната 2036 г.

 

“Витоша ски” е собственост на Ellora Management Limited, чиито крайни бенефициери според Досиетата Пандора пак са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Но в Търговския регистър няма следа от тях. Там като представител на “Елора” е посочен собственикът на кантората в Кипър Джордж Пападопулос.

Има обаче и друг трик, който отива отвъд ръба на закона. Разследващият ни екип тръгна по следите на съмнителна цесия, която е наложена на кредитополучател като условие да получи кредит.

Пред камерата на BIRD собствениците на фирмата “НСА Инвестмънт” разказаха как са били заставени да подпишат цесия на вземане от ПИБ за 2 милиона евро към строителната фирма “ПСТ Груп”. Неочакваната екстра от два милиона е била задължително условие, за да получат кредит от 7,3 милиона евро. При това те са били настоятелно посъветвани да не правят опити да събират цесията.

„ В крайна сметка се оказа, че ни се дава едно вземане, без да ни се даде какъвто и да е шанс ние да съберем това вземане“

“ПСТ Груп” е една от любимите фирми на правителствата на Бойко Борисов при възлагане на големи обществени поръчки за пътища и контрагент по прочутите “инхаус” процедури на “Автомагистрали” АД Кредитната експозиция на ПИБ към “ПСТ Груп”, според последния отчет, който е публикуван за 2019 година, е между 100 и 150 милиона лева.

“ПСТ Груп” АД е собственост на кипърската “Колвик Сървисиз” и с деклариран краен собственик Камен Кичев – бивш зам.-министър на транспорта. Той отказа да коментира случая с цесията пред нашия репортер.

Но преди “Колвик” собственици на акциите на “ПСТ Груп” са фирмите “Галиано Уърлдуайд Лимитид” и “Ди Ви Ти Джи България”, която пък е собственост на “Кокейта груп Лимитид”. Благодарение на Досиетата Пандора днес знаем, че зад “Галиано Уърлдуайд Лимитид” и “Кокейта груп Лимитид” отново стоят основните акционери в ПИБ – Минев и Мутафчиев.

Когато все пак фирмата “НСА Инвестмънт” започва да прави някакви постъпки за събиране на вземането, нейният собственик изненадващо се превръща в „клиент“ на Специализираната прокуратура и изкарва в ареста 5 месеца. Фирмата му има затруднения да връща кредита и много бързо ПИБ усвоява имотите, които са обезпечение по кредита.

Един от най-апетитните имоти е продаден много под себестойността му на фирмата “А.А. Инвест”. Собственик на това дружество е адв. Александър Ангелов – един от най-доверените хора на санкционирания по глобалния закон “Магнитски” олигарх Делян Пеевски. Връзката на Ангелов с Пеевски излиза и от Досиетата Пандора. BIRD вече разкри, че Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете от офшорката Verum International Limited и ги прехвърля на адв. Ангелов.

Другата заложена от “НСА Инвестмънт” сграда е купена от “Инса Ойл” на Георги Самуилов. Самуилов също е считан за особено близък до олигарха. Същият придоби и хотел “Берлин” преди Пеевски да бъде санкциониран по закона “Магнитски”.

По всичко личи, че прочистването на кредитния портфейл на ПИБ върви в комплект със стройна схема за превземане на бизнес. Кредитополучатели са принуждавани да купуват срещу одобрение за кредит несъбираеми вземания на фирми, свързани със собствениците на ПИБ. Ако тръгнат да усвояват вземането ги напада Специализирана прокуратура. Когато не успяват да погасят задълженията си, активите им се разпродават на занижени цени на компании, свързани с Пеевски.

Тандемът “ПИБ – Пеевски”

Данните от Досиетата Пандора онагледяват по-детайлно бизнес връзките между собствениците на ПИБ и олигарха Делян Пеевски, за които до момента имаше единствено косвена информация.

Така например офшорката “Галиано Уърлдуайд Лимитид” собственост на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев се представлява от Иван Шарланджиев, бивш изпълнителен директор на пловдивската фабрика за опаковки на цигари “Юрий Гагарин”.

Целият материал четете на Bird.bg

#Пеевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"