Протестиращи посрещнаха Семерджиев с „Оставка!“

Протестиращи посрещнаха Семерджиев с „Оставка!“
председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев в Народното Събрание. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Около 250 души извървяха краткото разстояние от сградата на Държавната комсиия за енергийно и водни регулиране (ДКЕВР) до Министерски съвет в знак на протест срещу таксата за присъединяване за ВЕИ.

В средата на септември ДКЕВР свали цената на зелената енергия със задна дата без обществено обсъждане, а само преди няколко дни председателят на комисията Ангел Семерджиев обяви, че ДКЕВР няма намерение да променя таксите за достъп до енергийната мрежа на България.

По-рано в понеделник Семерджиев беше посрещнат на работното си място от протестиращите с освирквания и викове "Оставка!", предаде БГНЕС.

Шествието на активистите беше водено от голям плакат, гласящ: "ЕВН Австрия срещу България – 20 000 000 : 0"., като не липсваха и плакати, призоваващи ЕС да се намеси за отмяна на таксата от 40%.

Немалко бяха и отправените критики директно към Семерджиев, който беше убеден, че не иска да се срещне с представителите на протестиращите.

Пред входа на сградата на комисията активистите оставиха празни кутии, в които всеки от тях да остави дарение за компаниите.

По предварителни данни на ДКЕВР има не по-малко от 780 мегавата фотоволтаици, присъединени към електроразпределителната и електропреносната мрежа, като всички те са в експлоатация, обясни председателят на енергийния регулатор.

Преди близо седмица пък министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че министерството започва проверка на фотоволтаичните централи, които са получи разрешително за строеж преди 1 юли 2012 г.

#ВЕИ #ток #НЕК #министър на икономиката #Делян Добрев #електроенергия #зелена енергия #ДКЕВР #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #Ангел Семерджиев #Акт 16 #разрешително за строеж #фотоволтаични централи #соларни паркове #възобновяеми енергийни източници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »