Путиновата „Единна Русия“ печели, но скромно

Путиновата „Единна Русия“ печели, но скромно
Партията на Путин „Единна Русия“ спечели по-скромна победа, отколкото през 2007 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на руската управляваща партия „Единна Русия“ Борис Гризлов обяви победа в парламентарните избори в страната.

Екзит пол показа, че партията на Владимир Путин „Единна Русия“ води с по-малко от 50% от вота, предаде АФП.

„Ние смятаме, че най-важното сега е, че спечелихме, и аз ви поздравявам с победата“, заяви председателят на „Единна Русия“ в щаба на партията малко след като приключи изборният ден.

По данни на социологическите агенции към 20 часа българско време избирателната активност е била под 50%, а партията на премиера Владимир Путин печели 48.5% от гласовете.

Комунистите на Генадий Зюганов вземат 19% от вота, Либерално-демократическа партия на ултранационалиста Владимир Жириновски - около 11%, а „Справедлива Русия“ към момента има 12.8% от гласовете.

Либералните партии „Яблоко“, „Право дело“ и „Патриотите на Русия“ едва ли ще съберат нужните 7% от гласовете, за да влязат в Държавната Дума, съобщава телевизия RT.

Изборите за 450-те депутати в Държавната Дума от сутринта бяха съпроводени със сигнали за нарушения. Бяха блокирани сайтовете на няколко независими електронни медии, центърът на столицата Москва беше пълен с полиция, а около 100 души са били арестувани, след като няколко митинга са били разпръснати.

Новото разпределение на местата в Думата навярно ще остави „Единна Русия“ с под 300 депутати, което е броят, нужен за „конституционно мнозинство“ от 2/3, позволяващо да се променя основният закон.

От създаването си преди 10 години „Единна Русия“ имаше конституционно мнозинство само през 2007-2011 г, когато държеше 315 от общо 450 места в Думата.

#Единна Русия #Владимир Путин #парламентарни избори #Борис Гризлов #Руската Дума #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"