Военните да помислят добре преди да протестират, призова Аню Ангелов

Военните да помислят добре преди да протестират, призова Аню Ангелов
Повече от половината от личния състав на Българската са войници, които нямат право да се пенсионират като военнослужещи, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от половината от личния състав на Българската са войници, които нямат право да се пенсионират като военнослужещи, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Коментарът му бе по повод недоволството на военните от предложенията за въвеждане на възраст при пенсиониране и отпуските им да се мерят в календарни, а не в работни дни.

На сбирка, организирана от Легия „Раковски" в Централния военен клуб в неделя, военните критикуваха предложенията, които бяха направени от министър Аню Ангелов за въвеждане на възраст за пенсиониране и промяна в изчисленията на отпуските им в замяна на 8-10% увеличение на заплатите им.

В писмо до министъра те посочват, че се отказват от увеличението на заплатите им, но искат да отпаднат и предложенията, които бяха за въвеждане на възраст за пенсиониране и промяната в изчисленията на отпуските им.

„Не е вярно, че се нарушават социални права, запазват се всички компенсации, които получават при освобождаване от служба, а не при пенсиониране. Има привилегия за полицаи, за служителите от ДАНС, които могат да се пенсионират само при стаж, но в нито една армия няма военнослужещи, които да се пенсионират без изискване за възраст. Това е привилегия," категоричен бе военният министър Аню Ангелов в интервю за БНТ.

Той обаче подчерта, че военните нямат право да сформират синдикални организации, и посочи, че ще предприеме действия срещу тях.

Според Аню Ангелов ангажиментът е да се въведе възраст за пенсиониране.

„Това значи максимум до 5 години да могат да напуснат армията и те ще получат право на пенсия като навършат тази пенсионна възраст. Младшите офицери на 52 години ще трябва да се пенсионират, старшите на 54 ще се пенсионират. Въвеждането на пенсионна възраст разрешава на военнослужещите да се чувстват сигурни, защото сега имам право по закон, който навърши 27 години стаж офицер или сержант, имам право да го освободя по целесъобразност. Сега аз се лишавам от това си право. Досега съм се възползвал от това си право три пъти откакто съм министър в конкретни случаи," посочи още Аню Ангелов.

Той призова военнослужещите „да си помислят добре" преди да протестират, защото протестът е нарушение на закона за въоръжените сили.

„Могат да се събират, да пушат, каквото искат да правят, никого не заплашвам, те трябва да разберат, че са организация, която не е синдикална. В армията служат много разумни хора и няма да се подведат под манипулативни изказвания," подчерта военният министър.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #пенсиониране #военни #стаж #пенсионна възраст #Легия „Раковски" #отпуск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"