Самотен моряк е бил на вахта на "Вера Су" по време на инцидента, което е нечувано

Самотен моряк е бил на вахта на "Вера Су" по време на инцидента, което е нечувано
A A+ A++ A

Единствено вторият помощник-капитан е бил на вахта на 20 септември призори, когато товарният кораб  "Vera Su" заседна на брега пред резервата "Яйлата". Това е смущаващо, защото задължително трябва дежурните да са двама, съобщи по БНТ председателят на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и жп транспорт Христо Христов. 

Бордът е започнал свое независимо разследване и по закон докладът му трябва да бъде изготвен до 1 г. след инцидента. Ще се проверяват версиите за човешка грешка, технически отказ, здравен проблем на вахтения и какви са били метеорологичните условия. 

От кораба не са подали сигнал за проблеми до бреговите ни служби и не са реагирали на повикванията им, след като на миля от брега "Vera Su" не е поел курс на юг към Варна, а е продължил с пълен ход напред, докато се е забил в брега. Предстои преглед на системата за оповестяване на кораба, но това ще стане след утихване на бурята. Досегашните два опита на инспектори от борда да се качат на плавателния съд се оказали неуспешни заради лошото време.

То бави и операцията по претоварване на азотния тор и извеждане на кораба от плитчините. Въпреки 3-метровите вълни в района няма риск сухият товар да се намокри, тъй като люковете са в добро състояние, съобщиха от "Морска администрация", чиито екипи поддържат денонощно дежурство край кораба без екипаж.

Седем от евакуираните моряци остават на хотел в Каварна, докато собственикът не реши дали да ги качи обратно на "Vera Su", или да им прати смяна. В ареста са капитанът и вторият му помощник, които са обвинени за засядането, за причиняване на значителни вреди на чужд имот и за застрашаване на човешки живот. За деянията законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 г. Очаква се днес в Добрич да пристигне екип от Националната следствена служба, която поема разследването по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. Екипът ще работи под прякото наблюдение на Добричката окръжна прокуратура и надзора на Варненската апелативна прокуратура. 

Освен пряката вина за инцидента разследващите ще изясняват дали е допуснато замърсяване на околната среда и бездействие на длъжностни лица, съобщиха от Варненската апелативна прокуратура. 

#вера су #Камен бряг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »