Пренареждане в правителството на Япония

Пренареждане в правителството на Япония
Японският премиер Йошихико Нода обяви сериозни промени в правителството си преди предсрочните парламентарни избори в разгара на дипломатическия конфликт с Китай. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Японският премиер Йошихико Нода обяви сериозни промени в правителството си преди предсрочните парламентарни избори в разгара на дипломатическия конфликт с Китай.

Въз основа на традицията в Япония екипът му подаде оставка ан блок преди Йошихико Нода да обяви малко след това новия състав на правителството, в който влизат осем министри от предишното правителство и десет нови имена, предадоха АФП и БГНЕС.

Подновявайки екипа си, премиерът се надява да увеличи популярността си, която се стопи след приемането на закон, предвиждащ увеличаване на данък върху потреблението.

За да осигури приемането на противоречивия закон, той обеща на дясната опозиция да свика предсрочни парламентарни избори в близко бъдеще.

Министерството на финансите беше най-сериозно засегнато от промените. Министърът Джун Азуми беше сменен и ще наследи поста генерален секретар на Демократическата партия, ключова длъжност в структурата на партията в момент, когато мнозинството подготвя изборите от трудна позиция.

Джун Азуми ще бъде заменен от Корики Джоджима, малко известен на широката публика депутат, който работеше зад кулисите за повишаване на данъка върху потреблението.

Номинацията му е изненада, защото медиите споменаваха миналата седмица като заместник на Азуми името на опитния Кацуя Окада, настоящ вицепремиер.

Министърът на финансите ще има непосредствената задача да приеме ежегодните общи събрания на МВФ и Световната банка, планирани за края на идната седмица в Токио.

Сред основните министри външният Коичиро Гемба и на отбраната Сатоши Моримото запазиха постовете си в период на дипломатически конфликт с Пекин заради суверенитета над островите в Източнокитайско море.

Йошихико Нода обаче назначи в новото си правителство жена, която се смята за близка до Китай, Макико Танака.

Японските медии определиха това решение като знак на добра воля към Пекин, въпреки че премиерът отрече назначението да има връзка с настоящата дипломатическа криза.

Макико Танака, която беше министърка на външните работи по времето на десния премиер Йоничиро Коизуми, получава министерството на образованието. На тази длъжност тя няма да има никаква официална дипломатическа роля, но назначението й е преди всичко символично, коментират японските медии.

Тя е дъщеря на бившия премиер Какуей Танака, който изведе Япония до нормализиране на връзките й с Китай преди 40 години и който продължава да се ползва с добър имидж в Пекин.

#Йошихико Нода #Япония #премиер на Япония #правителство #Китай #териториален спор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници