Експерт: 8 млрд. евро струва АЕЦ „Белене”

Експерт: 8 млрд. евро струва АЕЦ „Белене”
Консултантът на консорциума-кандидат за „Белене" посочи, че в него влизат само американски и една западноевропейска фирма, но отказа да назове имената им. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оценката за цялостната цена на проекта АЕЦ „Белене" е 8 млрд.евро в момента и в нея се включва всичко, заяви Богомил Манчев, собственик на „Риск инженеринг" и консултант на кандидат-инвеститора за АЕЦ „Белене".

По думите му в тази цена влизат изкупуване на сега съществуващото оборудване, прилежащата инфраструктура, включително и за разпределителната уредба за двата реактора.

„Те казаха, че ядреният ректор ще остане руски, а цялата останала част ще бъде сменена, след като купят проекта. Като автоматиката на реактора не е руска, а останалата цялата част ще бъде сменена", обясни Манчев за технологията, цитиран от БГНЕС.

В състава на „Глобъл пауър консорциум" освен американския фонд „Куантум груп" влизат и още два големи стратегически инвеститора, голяма американска банка и един оператор, съобщи още той.

В консорциума има само американски и една западноевропейска фирма. Манчев отказа да посочи обаче за пореден път кои са те.

Що се отнася до информациите, че единият от хората, с които работи, е глобен в Италия за това, че Арун Савкур е манипулирал борсова информация, Манчев препрати въпроса към други големи компании, които работят в България.

„Така работи целият стопански живот в цял свят. Смятате, че Бил Гейтс, Уорън Бъфет и останалите не са били глобявани ли – глобявани са и още как. И не е притеснително да работим с тях или че „Шеврон” не е глобяван", каза той, като добави, че всеки бизнесмен трябва да внимава със сделките си.

#АЕЦ „Белене" #Риск инженеринг #Богомил Манчев #Глобъл пауър консорциум #Италия #Арун Савкур #България #Бил Гейтс #Уорън Бъфет #Шеврон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници