ЕК подготвя мерки срещу поскъпването на газ и ток

ЕК подготвя мерки срещу поскъпването на газ и ток
A A+ A++ A

Галопиращите цени на газа и електроенергията в Европа карат държавите членки да преразглеждат щателно новите политики, предложени от Брюксел за борба с климатичните промени, които предвиждат и налагане на цена за въглеродни емисии от сгради и транспорт.

Все повече европейски правителства настояват да имат гъвкавост при предприемането на мерки за защита на потребителите срещу шоковото поскъпване на електроенергията. Полша се присъедини към групата на европейските държави, които поискаха действия на европейско ниво.

Испания, Чехия, а вече и Полша, искат от Брюксел да ограничи влиянието на играчите на финансовите пазари за въглеродни емисии.

Полското правителство обяви също, че Европейският съюз не бива да допуска газовите доставчици да се възползват от доминиращата си роля, за да манипулират цените. Варшава не спомена Русия, но 43% от газовите доставки за Евросъюза са руски.

Еврокомисията вече подготвя пакет от инструменти, които държавите-членки могат да използват в отговор на растящите цени, а министрите на околната среда ще обсъждат проблема на 6 октомври.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »