Талибаните стреляха по женски протест в Кабул

Талибаните стреляха по женски протест в Кабул
A A+ A++ A

Талибани стреляха във въздуха за разпръскването на малка демонстрация за правата на жените и отблъснаха протестиращите, съобщи АФП.

Група от шест жени се събра пред гимназия в източен Кабул с искане да се реализира правото на момичетата да се върнат в средното училище, след като твърдолинейното ислямистко управление на страната ги изключи от часовете по-рано този месец.

Жените разгърнаха транспарант с надпис „Не ни чупете химикалките, не изгаряйте книгите ни, не затваряйте училищата ни“, преди да се намесят талибански охранители.



Те отблъснаха протестиращите жени, които се опитаха да продължат с демонстрацията, докато чуждестранен журналист беше ударен с приклад и му беше попречено да заснеме случващото се.

Боец на талибаните също пусна кратък откос във въздуха, видяха журналисти на Франс прес. Демонстрантите - от група, наречена "Спонтанното движение на афганистански активистки" - се скриха в училището.

Маулави Насратулах, който се идентифицира като ръководител на специалните сили в Кабул, заяви, че демонстрантите "не са съгласували с органите за сигурност протеста им".

"Те имат право да протестират у нас като във всяка друга държава. Но трябва да информират институциите за сигурност преди това", каза той.

Изолирани митинги с жени на преден план бяха организирани в градове в цялата страна, след като талибаните завзеха властта, включително в западния град Херат, където двама души бяха застреляни.

Протестите обаче намаляха, откакто правителството предупреди за „тежки правни действия“ срещу участници в несанкционирани демонстрации.



От две седмици момичетата са възпрепятствани да ходят в клас в гимназиите в страната.

#Кабул #жени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »