Travel Weekly за Банско: Нивото е конкурентно на топ зимните курорти, но на много по-ниски цени

Travel Weekly за Банско: Нивото е конкурентно на топ зимните курорти, но на много по-ниски цени
A A+ A++ A

Преди години, когато се наредих на чекинг контрола за моето първо ски пътуване до България, пътниците около мен бяха облечени в дрехи за типична градска обстановка, изобщо не приличаха на скиори и аз попитах дали съм на правилната опашка.

Малко от тях  бяха карали ски, но когато  запитах едно семейство защо отиват в български зимен курорт, те ми отговориха, че бирата е евтина и същевременно могат да покарат ски.

Следващият път не беше по-различно. Почти всички в полета до София пробваха спортните си  зимни  якета и проверяваха ските си.

Доброто качество на почивките в България е все още налице, но изборът от съоръжения и нивото на хотелите е вече конкурентно на европейските зимни курорти- но при много по-ниски цени.

Лукс по джоба

Това е абсолютно вярно за най-новия български курорт, Банско, разположен в Национален Парк Пирин. Тук виждаме изключително усъвършенствани в техническо отношение ски лифтове, модерни планински ресторанти и топ хотели. Всичко това е една атрактивна алтернатива на по-скъпите европейски курорти, пише travelweekly.co.uk.

Тук се намира спечелилият приз пет-звезден Кемпински Хотел Гранд Арена, където аз отседнах. Разположен е в близост до ски пиститес обширен спа център, разполагащ с басейни и джакузита, с ресторанти и внимателен персонал. Това ти позволява да се почувстваш като милионер, без да е необходимо да бъдеш такъв в действителност.

През първата нощ се колебаехме между менюто на  ресторант Mediterranean Come Prima и това на бистрото, но накрая избрахме суши бара и Teppanyaki Grill. Храната тук се приема много сериозно. Дори преди локдауна през март 2020, в Кемпински провеждаха кулинарен фест в който вземаха участие легендарни шеф-готвачи, които общо бяха носители на девет звезди Мишлен. Виното също е на почит, пише в превод на статията флагман.бг. Българските вина, особено червените имат дълга история. Много от лозовите масиви са създадени през комунистическия период.

Завоюването на пистите

Рано на другата сутрин се качихме на гондолата, която за 10 минути ни закара до главната ски зона в Бандеришка Поляна.

Това е основният ски център, със специална зона за начинаещи. Нова лифтова система, включваща два шестместни седалкови лифта, предлага достъп до ски зона с обща площ 46 мили, включително няколко дълги междинни писти. Най –продължителното ски пускане е 10 мили и е от най -високата точка на курорта (на 2600 метра) до базата .

Има някои експертни писти и възможности извън пистите, но карането на ски и сноуборд е единствената подходяща дейност на начинаещи и средно напреднали. Обилните снеговалежи гарантират  достатъчно снежна покривка от декември до средата на април. Всичко това стана възможно благодарение на многомилионна инвестиция на компанията Ulen.

Местността  Бандеришка е сцена на жива музика през обедното време, но редом с това е и финалната линия при състезанията за Световната Купа. Пробегът „Томба“, кръстен на Алберто Томба- изключителният състезател по ски-спускания на Италия, постави Банско на картата като един от курортите домакини на  Световната купа по Ски Алпийски Дисциплини. Ски легендите като Томба и Линдси Вон, американската олимпийска медалистка и победителка на Световната Купа са официалните посланици  на Банско. И двамата имат подарени апартаменти тук.

Не много далеч от ски зоната се намира атрактивният стар град Банско, който е под егидата на Юнеско, със своите тесни калдъръмени улички и прекрасна архитектура, голяма част от която датира от възрожденско време. Тук можете да откриете местните механи ( традиционните ресторанти), предлагащи различни специалитети като пр. баница- печиво със сирене, както и месни ястия и салати.

Има и няколко оживени apres-ski барове, както и по-тихи места с типичния съпровод на акордеон.

Боровец и отвъд него

Но Банско не е единственият, който привлича тълпите от туристи. По- традиционните български курорти също си знаят своето място-не само Боровец, най-стария зимен курорт на България, разположен в живописната Рила планина, със своето високо качество и достъпни цени.

Големият, реновиран фамилен хотел Рила, построен в близост до пистите е на практика ценово много добре позициониран -с красиви зони, предназначени за широка публика, с няколко ресторанта и фитнес-център. В спа салона е обособен кът за деца, има и голям басейн, парна баня, сауна, крио-кабина и турски бани; предлагат се и мероприятия като теглене на шейна от кучета и нощни ски.

Боровец също така разполага с най-големия терен в България за ски бягане, като обособеното място за начинаещи е Спортния Център Бистрица.

#Банско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »