КНСБ: От 1 януари минималната заплата трябва да се повиши със 120 лева и да стане 760

КНСБ: От 1 януари минималната заплата трябва да се повиши със 120 лева и да стане 760
A A+ A++ A

От 1 януари минималната работна заплата да скочи със 120 лв. до 760, предлагат синдикатите, и това да доведе до ръст с 12% на средната работна заплата в страната. Според тях само така може да се отговори на набиращата скорост инфлация.
"Нашата цел е да постигнем съотношение на минималната към средната заплата 50%, но това трябва да се случи преди да влезем в Еврозоната. В момента то е 43% и за да расте нагоре трябва да има ръст", обясни икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов.

На този етап обаче служебното правителство няма отговор дали това може да се случи.

"Този ръст трябва да бъде съобразен от една страна с ръст на икономиката, който в момента е около 9,9% и от друга страна, с ръста на средната работна заплата. Трябва да се намери вариант, които да е приемлив и за фирмите, защото и при тях има повишаване на разходите", посочи зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

Специалистите са притеснени и от предстоящото поскъпване на тока, което ще повлече след себе си и по-високи цени на стоки и услуги.

От КНСБ смятат, че цените в потребителската кошница ще нараснат с около 5% през последното тримесечие, преди всичко заради поскъпването на индустриалния ток. Това е над прогнозата на БНБ за 3,5% инфлация в края на годината. Не са изключени и фалити на ВиК дружествата в страната.

"Ако днес цената на тока е от порядъка на 300 лв. за MWh в разхода на водоснабдителните предприятия, като цена на електроенергията се признават 70 лв. 70 лв. призната цена, а те плащат 300 лв., защото никой доставчик на ток няма да достави на водоснабдително предприятие ток на такава цена, каквато му е признал КЕВР", коментира председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По мнението на експертите само две от ВиК дружествата – в София и в Бургас, могат да се справят с рекордния ръст на цената на електроенергията за бизнеса. Останалите 50 са реално застрашени.

#КНСБ #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »