Министър Стоилов: Главният прокурор вече се охранява от НСО

Министър Стоилов: Главният прокурор вече се охранява от НСО
A A+ A++ A
Много малко от служителите на Бюрото по защита са напуснали службата при преминаването й от главния прокурор към Министерство на правосъдието. Част от командосите са командировани в „Главна дирекция Охрана“, за да пазят застрашени магистрати, а бодигардовете на Иван Гешев – в НСО, която вече отговаря за сигурността му. Това стана ясно от министъра на правосъдието в служебното правителство Янаки Стоилов.
 

Припомняме, че след окончателното приемане на законови поправки в последния работен ден на 46-тия парламент, управлението на Бюрото бе отнето от шефа на държавното обвинение и пратено при правосъдния министър. Досега именно служителите на тази структура охраняваха Гешев. Той има право и на охрана от НСО, но неведнъж е заявявал, че няма доверие на службата. По неговите собствени думи те могат единствено да му носят чантата.

 

„Няма да има проблем със защитата на свидетелите. Предвижда се рационализиране на правилата – с по-малко оперативни действия да се гарантира сигурността на лицата“, заяви Янаки Стоилов, който инспектира работата на Бюрото за защита на застрашени лица.

 

Той отказа да каже колко са охраняваните лица извън свидетелите.

 

На журналистически въпрос относно евентуален политически натиск върху застрашените лица министърът попита какво разбираме под политически натиск: „Бюрото ще бъде по-самостоятелно в своята дейност при новата организация“.

 

Искането за охрана на магистратите ще минава през директора на бюрото, а след това стига до министъра: „Това не са дейности, които могат да се възлагат на някой от заместниците. Някои дейности обаче могат да бъдат оперативно облекчени“.

 

Стоилов увери, че нивото на службата ще се повиши. „Няма сътресения в службата след преминаването й към министерството. Тече инвентаризация за прехвърлянето на активите“, добави той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"