Иран плаши ЕС заради петролното ембарго

Иран плаши ЕС заради петролното ембарго
Ирански студенти изгарят британския флаг по време на „щурма“ на британското посолство в Техеран. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Иран предупреди, че потенциално ембарго върху износа на ирански петрол от страна на Европейския съюз ще има твърде сериозни последици за цените на черното злато и световната икономика.

Ако Западът въведе ембарго върху износа на ирански петрол, то цените за барел ще скочат до 250 долара, заяви в неделя говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст.

„Веднага след като въпросът бъде подет сериозно, цената на петрола ще превиши 250 долара за барел“, каза той, цитиран от „Ройтерс“.

Миналата седмица ЕС въведе нови санкции срещу Техеран, но не успя да съгласува въвеждането на забрана за внос на ирански петрол.

Междувременно Сенатът на САЩ одобри наказателни мерки срещу финансови институции, които правят бизнес с централната банка на Иран, тьй като тя прибира плащанията за 2.6-те милиона барела петрол, изнасяни от Иран всеки ден. Мярката трябва да бъде одобрена и от долната камара на Конгреса, за да влезе в сила.

Иран е петият най-голям износител на петрол в света. Освен заради традиционния въпрос по отношение на целите на ядрената му програма отношенията на Иран със Запада се обтегнаха още повече, след като преди няколко дни тълпа студенти щурмува британското посолство в Техеран.

#Иран #Техеран #петрол #износ на петрол #цена на петрола #ЕС #САЩ #Европейски съюз #ембарго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници