207948 статии       |       426 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.72123| EUR 1.95583| GBP 2.2963|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Експерт: Домакинства и бизнес ще пострад от поскъпването на ток, парно, газ

25 септември 2021, събота / 17:01; Коментари: 0
Send to Kindle
Експерт: Домакинства и бизнес ще пострад от поскъпването на ток, парно, газ

"Твърде вероятно е положението за бизнеса и домакинствата да се влоши още повече през зимата в резултат от поскъпването на природния газ и тока. Може да се очаква засилване на популистки призиви срещу "зеления преход". Но в дългосрочен план правилният отговор на кризата е не връщане към въглищните централи, а повече усилия за усвояване на местните възобновяеми ресурси". Това каза пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му през тази година водещият фактор, който движи цените на тока, е цената на природния газ.

"Ролята на природния газ на европейските енергийни пазари нарасна значително. Голяма причина за това е, че въглищните централи на Стария континент стават все по-неконкурентно способни при по-високите цени на емисиите. Много от тези централи преминават на природен газ, който през последните години беше на рекордно ниски нива. Разбираме, че диверсификацията е изключително важна и трябва да направим максимума, за да помогнем на колкото се може по-различни алтернативни доставчици да имат достъп до пазара в Европа". 

В предаването "Събота 150" Владимиров посочи, че е трудно да се докаже целенасочена намеса на "Газпром" в случая:

"Трябваше да се вгледаме внимателно много по-рано в поведението на Русия. Действията могат да се обяснят като едно намигване на Европа в дългосрочен план, че преминаването към природен газ като временно гориво за енергийния преход ще означава, че с Русия трябва да се съобразяваме всички. Надявам се, че кризата, която избухна, ще подтикне Европа да се замисли дали не трябва да промени своя енергиен курс".

 България и страните от Югоизточна Европа са добре защитени от трансформация на енергийния сектор, защото в региона има ядрени централи, водноеелектрически централи с голяма мощност, соларни централи, вятърни централи. Имаме добре функциониращ регионален пазар, който е добре свързан, добри Владимиров.

"Ние се справяме по-добре от другите страни в Европа".

 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: