Прогнозират 0,5% ръст на икономиката през 2012 г., до 3% след година

Прогнозират 0,5% ръст на икономиката през 2012 г., до 3% след година
Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс" прогнозира растеж от около 0,5% на българската икономика през 2012 г. и около 3% след 2013 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс" прогнозира растеж от около 0,5% на българската икономика през 2012 г. и около 3% след 2013 г.

„След като БВП нарасна с 1,7% през 2011 г., ние очакваме икономиката да отчете растеж от около 0,5% през 2012 г," посочва агенцията, цитирана от „Ройтерс" и БТА.

Като аргумент за прогнозата си „Стандард енд Пуърс" посочва отслабването на вътрешното търсене и забавяне на растежа на износа на фона на спада на външното търсене, особено от ЕС.

„Тъй като обаче възстановяването на външното търсене постепенно се засилва в икономиката и насърчава вътрешното търсене, ние вярваме, че годишният реален БВП може да достигне 3% след 2013 г.," посочва рейтинговата агенция.

През август „Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на България по краткосрочните облигации в чужда и местна валута от А-3 на А-2 и потвърди рейтинга на дългосрочните облигации в чужда и местна валута на равнище BBB със стабилна перспектива.

Като обосновка за това свое решение агенцията посочва добрите постижения на правителството, свързани с подходящата фискална политика и ниския общ дълг въпреки тежката рецесия и последвалото бавно възстановяване, както и добрите перспективи на страната за растеж в средносрочен план, особено ако са подкрепени от по-добро усвояване на фондове от ЕС и други ползи от членството в ЕС.

„Тези положителни перспективи се помрачават до известна степен от относително ниското равнище на БВП на глава от населението, големия макар и подобряващ се външен дисбаланс и свързаните рискове, като се има предвид неблагоприятният икономически фон," допълва „Стандард енд Пуърс".

Агенцията очаква правителството да преизпълни целевия си бюджетен дефицит тази година, който е определен на 1,6% от БВП и да намали още дефицита през следващите години.

„Стандард енд Пуърс" прогнозира общият държавен дълг да бъде около 17% от БВП, а нетният - около 10% от БВП през 2012 г.

Банковият сектор в България изглежда добре капитализиран, посочва още рейтинговата агенцията, като отбелязва, че банковата система до голяма степен е собственост на чуждестранни банки и проблемите, които са засегнали тези чуждестранни финансови институции, са предизвикали верижна реакция при българските банки.

„Стандард енд Пуърс" допълва, че гръцките банки притежават около една трета от банковата система, което е увеличило рисковете за българските банки по отношение на резервите от ликвидност и капитал.

Силната регулаторна и надзорна рамка на страната и двустранните споразумения за запазване на статуквото между българската централна банка и няколко ключови търговски банки допринасят за финансовата стабилност на банковата система, изтъква рейтинговата агенция.

#„Стандард енд Пуърс" #икономически растеж #Бюджетен дефицит #облигации #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »