Ловът на делфини, който потресе света (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ловът на делфини, който потресе света (СНИМКИ/ВИДЕО)
A A+ A++ A

Повече от хилядолетие на Фарьорските острови се практикува традицията на лов на делфини. Тазгодишната проява обаче възроди споровете дали това не е лов, а проява на масова жестокост към беззащитни животни.

Островите са автономна област в рамките на Кралство Дания. Намират се между Шотландия и Исландия. Според традицията всяка година местно население умишлено и организирано убива стотици китове и делфини. Събитието няма търговски характер и е официално разрешено, но тази година изглеждаше хаотично и броят на уловените делфини за ден е рекорден - 1428 вместо 35, отчетени за цялата 2020 г. Подобен брой е нечуван не само тук, но и никъде в света не е регистрирано подобно нещо с морски бозайници, пише „Дневник“.

Флотилия от лодки обкръжава делфините и ги изтласква към плитък залив, където стотици жители ги улавят с примка и заколват като с пробождане с нож прекъсват кръвоносен съд, водещ към мозъка. Месото се събира за лична консумация. На островите, където настояват, че това е традиция и част от идентичността им, обикновено годишно се ловят до хиляда морски бозайника.

През последните години обаче тази традиция започва да привлича все повече критики, тъй като все по-малко от жителите на архипелага реално консумират делфинско месо - факт, който реално обезсмисля самата идея за подобен лов, особено с мащабите на случилото се тази година.

Бярни Микелсен, морски биолог от Фарьорските острови, обяви че това е най-големият брой делфини, убити някога на Фарьорските острови, автономна територия на Дания. Той отбеляза, че предишният рекорд е бил 1200 през 1940 г. Следващият най-голям улов е 900 през 1879 г., 856 през 1873 г. и 854 през 1938 г, предава Би Би Си.

 

#делфини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »