Калфин може да навакса 300 000 гласа, смята Румен Петков

Калфин може да навакса 300 000 гласа, смята Румен Петков
Румен Петков (вдясно) с друг бивш вътрешен министър Георги Петканов в СУ "Климент Охридски" през юли 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин изостава с около 320 000 гласа от Росен Плевнелиев и има потенциал да ги навакса на втория тур на президентските избори, според Румен Петков.

„Обективен анализ сочи много сериозен резерв на Ивайло Калфин и на Ламбо, докато двойката Плевнелиев–Попова е с почти изчерпан потенциал“, каза за Агенция „Фокус“ в сряда Румен Петков, народен представител от Коалиция за България и член на ръководството на БСП.

Според Петков кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев „бяга“ от публичен дебат по ключови за президентската институция въпроси.

„Например бягат от дебат, свързан с националната сигурност, дебат, свързан с външната политика, тоест по правомощия на президента, които са изключително важни и съществени. Второ, този солиден анализ, който можем да направим, трябва да има и още един репер – какво е необходимо на държавата. Защото тогава избираме не тези или онези, а бъдещето на България“, казва още Петков, който е убеден, че „нужното на България бъдеще се олицетворява от Стефан Данаилов и Ивайло Калфин“.

Според изчисленията на Петков разликата между Плевнелиев и Калфин на първия тур на изборите е била 300 000 – 320 000 гласа.

„Аз съм убеден, че те могат да бъдат стопени, и ако ние се организираме както трябва, ако говорим на езика на обществото и ако проведем съответните политически разговори с необходимата сериозност и отговорност, съм сигурен в нашия успех. Не на последно място е ангажиментът на нашите местни структури. Това е ключов въпрос“, каза Румен Петков.

По все още неокончателни данни Плевнелиев събира малко над 40% от гласовете на първия тур на изборите, а Ивало Калфин е втори с 29%. Третият, независим кандидат Меглена Кунева има 14%.

#БСП #Росен Плевнелиев #Ивайло Калфин #Румен Петков #ГЕРБ #електорат #президентски избори #избори #избори 2011

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »