Кънчо Стойчев: Управленска конфигурация на ГЕРБ, ИТН и ДПС

Кънчо Стойчев: Управленска конфигурация на ГЕРБ, ИТН и ДПС
A A+ A++ A

Аритметиката показва, че в следващото Народно събрание би могло да има управленска конфигурация между ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС. Със сигурност тези три партии ще имат необходимите 120 гласа, тъй като ГЕРБ най-вероятно ще получи около 60 места, "Има такъв народ" - поне 50. Заедно с ДПС сметката излиза. Това прогнозира пред "Фокус" социологът Кънчо Стойчев.

"Защо казвам с "Има такъв народ"? Защото видяхме, че на предишния кръг при раздаването на картите "Има такъв народ" бяха толкова "прозорливи", че се изпокараха и с "Демократична България", и донякъде с двамата министри – знаете, размениха се реплики, обвинения, канадско гражданство и не знам си какви други неща. Тоест, ще се изисква много висш пилотаж от страна на "Има такъв народ". За съжаление вече два пъти правим избори и не виждаме висш пилотаж от тази партия. Напротив, виждаме едно движение направо, силно напред и към стената. И от там правя това изчисление, че при положение, че не може да се стигне до създаване на смислена коалиция, единствената смислена коалиция ще се окаже такава между ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС, и то с голяма степен на вероятност. Липсата на коалиционна култура и диалогичност, особено на новите партии, може да ни обрече до това да отидем на четвърти избори. Те и сега не говорят достатъчно силно за коалиция. В следващия парламент няма да може да се върви по линията на опита, който беше направен предишния път с правителство на малцинство. Не, тази игра няма да мине, трябва да има коалиция. А партиите бягат от думата "коалиция", каза още той.

Според него обаче винаги съществува възможността да не излезем от спиралата на избори.

"Пак казвам, за да се състави някакво мнозинство, което да бъде силно представено и ще отговори на настроенията на обществото за промяна, а българското общество в огромната си част е за промяна, то следва тези партии, които налагат избирателите, да седнат и да се разберат помежду си. И тук наистина кингмейкър отново ще бъде партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", защото без нея няма да стане. Сега, казват, че губел гласове – да, добре, ще загуби гласове вероятно, но едва ли ще падне под 50 депутатски места. Към този момент нямаме никакви основания да смятаме, че е възможно да се случи това. Тоест, ако те имат 50 депутатски места или близко до това, над това, малко под това, те стават ключовият играч. От тяхната способност да се договорят с останалите две или три партии, в зависимост от това колко е необходимо, ще зависи дали ще се създаде такова правителство, което всъщност българският народ прави такава заявка", обясни социологът.

"България ще се оправи тогава, когато хората започнат да осъзнават интересите си и да гласуват в зависимост от интересите си, а не в зависимост от някакви личностни предпочитания, които винаги са мимолетни", категоричен бе Кънчо Стойчев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »