Туристическите атракциони у нас се оказаха 3 пъти по-скъпи от тези в съседна Турция

Туристическите атракциони у нас се оказаха 3 пъти по-скъпи от тези в съседна Турция
A A+ A++ A

Туристическите атракциони у нас излизат с до три пъти по-скъпи, отколкото тези в Турция, показа проверка на в-к „Монитор“. Сериозните разлики в цените на туристическите услуги, а също и хранителните продукти вече години наред примамват немалко българите да се отправят на юг за своята ваканция.

Според оферта в мрежата едночасовият полет над Белоградчишките скали ще ни струва 300 лв. Той е с продължителност един час поради спецификата на терена, който изобилства от скали и големи горски масиви. Балонът лети единствено рано сутрин, като полетът започва от поляна между скалите в близост до централния площад в града. След приключването на въздушното приключение туристите ги очаква празнична церемония, на която могат да вдигнат наздравица с чаша шампанско, а тези, които летят за пръв път - получават „благородническа титла“. Кошът на балона събира средно по четирима души. Междувременно в Памуккале услугата може да бъде открита на цени от 35 до 50 евро на човек. Преди да изберем капитана, с когото ще пътуваме, е важно да проверим дали фирмата е лицензирана, тъй като не липсват и търговци, които предлагат подобни услуги из малките улички в града, без изобщо да имат разрешително за провеждането им

В такъв случай има риск фирмата да няма застраховка за полетите и туристите. Полетът в южната ни съседка също продължава от 45 минути до 1 час, като най-често се провежда по изгрев или залез-слънце, тъй като именно тогава туристите могат да се насладят на различните нюанси на небето. Както у нас, така и в Турция подготвят програма за своите гости след приключването на полета - чаша шампанско и сертификат за участие в полет с балон. Освен местно население в подобни обиколки се включват и много руснаци. Припомняме, че те избраха именно Турция за своята лятна почивка, а посещенията им у нас драстично намаляха през последните две години заради визовия режим и COVID ограниченията по границите.

Реенето в небето далеч не е единствената атракция, чиито цени се различават у нас и в Турция. Такава е и гмуркането в близост до риф - дом на различни видове риба, което ще ни струва 30 евро, или около 60 лева в южната ни съседка. Гмуркането с акваланг у нас пък излиза с тридесетачка отгоре.

В българския пакет влизат пълното оборудване, необходимо за гмуркането, квалифициран водолазен инструктор, подробен инструктаж, екипиране, влизане във водата и адаптиране към дишането с водолазен регулатор и подводна разходка с инструктор. В зависимост от метеорологичните условия фирмата организатор подаряват на своите клиенти и видеозаснемане на разходката из дълбините на Черно море.

#атракционен парк #туризъм #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?