ВИДЕО Бащата на погубения в УМБАЛ "Св. Георги" Теодор разкри подробности за кошмара

ВИДЕО Бащата на погубения в УМБАЛ "Св. Георги" Теодор разкри подробности за кошмара
A A+ A++ A

"Тези хора убиха детето ми, защото не беше наблюдаван след като му е дадено лекарство за сън. Те са знаели, че той повръща заради заболяването му, заради диагнозата, с която беше приет", това заяви пред trafficnews.bg адвокат Йордан Давчев след трагедията с малкия му син. Трагедия, на която гласност бе дадена вчера и потресе цяла България. Да се чуди човек какво се случва в най-голямата болница в България? Толкова безчовечни чудовища ли работят там, питат се хората и съчувстват на семейството, което е преживяло същински ад.

Припомняме, че Йордан Давчев загуби 18-годишния си син след интервенция в пловдивската болница УМБАЛ „Свети Георги“. Родителите сигнализират за допусната лекарска грешка.

Теодор, бил приет в неврохирургията на университетската болница Свети Георги след като ударил главата си. Момчето е оставено в болницата за наблюдение, тъй като повръщало след удара. Ден преди изписването, родителите заварват сина си в болницата, борейки се за живота си, сам в болничната стая.

18-годишното момче е претърпяло инцидент край Карлово. То се е прибрало с рана на тила и болки в главата. По настояване на адвокат Давчев и съпругата му, Тодор е бил откаран в Спешното отделение на УМБАЛ „Свети Георги”.

„Беше адекватен, с добра комуникация. Назначиха му прегледи, рентген, видеозон и скенер. Констатира се сътресение на мозъка, но в лека степен. Нямаше опасност за живота му. Дори се колебаеха дали да го приемат”, разказа адвокат Давчев.

Настаняването на Тодор е станало преди 22 :00 часа на 8 септември. Ден по-късно родителите са посетили момчето, разговаряли са с него, както и с лекарите.

„Наблюдаващият ни увери, че синът ми се оправя и ще бъде изписан бързо. На 10 – ти със съпругата ми отново отидохме в болницата, лекарите казаха, че в понеделник ще изпишат Тодор. Тръгнахме си и аз дойдох в кантората. Около 15:20 синът ми се обади, пита кога ще се видим”, допълни почерненият баща.

След 1 час той и жена му са се върнали в болницата. В стаята заварили Теодор, хъркащ, пред агония, но с пулс. Йордан Давчев веднага изтичал до дежурната, където заварил санитари и сестри да пият кафе.

„Ние му дадохме силно обезболяващо, затова не може да го събудите. Когато обаче го видя, веднага се развика да викаме лекар. Преместихме го в друга стая, където се опитаха да го реанимират. Лекуващият лекар ни каза, че причината е задушаване от аспирирала течност към дробовете. Лекарите казаха, че това се е случвало. Тези хора убиха детето ми, защото не беше наблюдаван след като му е дадено лекарство за сън. Те са знаели, че той повръща заради заболяването му, заради диагнозата, с която беше приет”, категоричен е Давчев.

От УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив изпратиха своя позиция по повод починалия 18-годишен Теодор Давчев, който издъхна в Клиниката по неврохирургия, а родителите му твърдят, че става дума за лекарска грешка. 

Ето и цялата позиция:

В отговор на множеството медийни запитвания Ви съобщаваме, че в лечебното заведение е назначена проверка във връзка с настъпилата смърт.

УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи.

Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка са, че има данни пациентът да е пострадал при Пътно-транспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата.

Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток.

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

В лечебното заведение е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите.

Въпреки неверните обвинения и медийният натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа.

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление. Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим.

#УМБАЛ "Свети Георги" #Теодор #болница #Йордан Давчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай