Почина голямата ни народна певица Олга Борисова

Почина голямата ни народна певица Олга Борисова
A A+ A++ A

На 80-годишна възраст почина народната певица Олга Борисова, съобщи БНТ.

От 1964 г. тя е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл "Мистерията на българските гласове". Най-известните ѝ песни са "В село дюлгере дойдоа", "Лепа Яно", "Пладнина е братко", "Майстор Манол" ("Вградена невеста") и много други.

Самостоятелно и с "Мистерията на българските гласове" пее в най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Записва стотици песни от Кюстендилския край за БНР и Балкантон, издава три дългосвирещи плочи и компактдиск "Цветни съзвучия".

През 1991 г. заедно с "Мистерията на българските гласове" получава престижната американска награда за музика "Грами".

През 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон.
 

Носител е на още много международни и национални награди и признания. 

През август т.г. Олга Борисова беше удостоена с почетния знак на Президента на Република България - за значим принос към съхраняването, развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

"Олга Борисова премина през живота с устрема на възвишени и чисти идеи, превръщайки ги в Светлина, Мисия и Вдъхновение за много хора. Днес на звездния небосклон изгрява още една пееща звезда от силно и неповторимо творческо съзвездие. А небесните звезди са по-силни от земните… Тя се гордееше със старинната българска музикална култура, с красивите български народни песни и превърна живота си в Мисия за тяхното утвърждаване...", споделят нейните приятели.

"Посветила съм целия си живот на пеенето и българската народна музика, за което съм безкрайно щастлива", казва Олга Борисова в документалния филм на БНТ от 2011 г. за нейния живот - "Предопределеност".

"Прекланям се пред творческия гений на народа ни", заяви Олга Борисова в последното си интервю, дадено за Радио България в края на юни т.г. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »