Що е то почтен политик: да поговорим за проекта на Кирил Петков и Асен Василев

Що е то почтен политик: да поговорим за проекта на Кирил Петков и Асен Василев
A A+ A++ A

Познавате ли човек, при когото всичко е "на светло", човек, който никога не мами, никога не лъже, никога не забива нож в нечий гръб? Сега си представете 121 такива личности в следващия български парламент. Възможно ли е?

Познавате ли човек, който не мами с данъци, може да докаже произхода на парите си, не лъже, за да спечели определени привилегии, не забива нож в гърба на колеги и конкуренти? Изобщо - живее според набор от морални стандарти. Сега си представете 121 такива личности в следващия парламент - толкова, на колкото се надяват създателите на новия политически проект Кирил Петков и Асен Василев. “Коалиция на почтените”, както я нарекоха двамата бивши служебни министри, а журналисти разпознаха в нея репликата “Почтеност във всичко”, изречена от Царя преди 20 години.

Почтеността в политиката е по-широко понятие и включва неучастие в изборни нарушения, отказ от партийно кадруване, избирайки лоялни пред компетентни, отказ от раздаване на публични пари на “свои хора” и от приемане на скрити от обществото дарения от бизнеси, които лобират за определени проекти и закони в своя изгода. В т.нар. договор за почтеност, който ще подписват бъдещите членове на “Продължаваме промяната”, всичко това отсъства.

Прозрачност при поискване

При първото публично представяне на формацията пред журналисти детайли по договора обясни Даниел Лорер - IT-предприемач, работил в Министерството на икономиката като съветник на Кирил Петков. (Съпругата му Виолета Лорер беше заместник на Асен Василев в Министерството на финансите.) “Основното в Договора за почтеност, който ще подпишат всички, влизащи в екипа на формацията, е прозрачност на доходи и банкови сметки”. Ден по-късно, по време на гостуване в предаването на bTV “Лице в лице”, прозрачността се оказа под условие: “Ако се появят институции, които желаят да ги разгледат, ние ще предоставим сметките си, въпреки банковите тайни”.

Тоест, в новия проект ще се доверяват на 100 процента на заявеното в декларациите, освен ако “институция” не разкрие нещо друго. Почти като в имуществената декларация на бившия вече председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, “забравил” да декларира тераса от 186 кв.м. През 2019 г., по време на третия кабинет "Борисов", НАП “изчисти” името на Георгиев, обявявайки, че с доходите му всичко е наред. А днес НАП се оглавява от Румен Спецов, назначен за директор от Асен Василев - въпреки  скандала с фирмата му, прехвърлена през 2016 на социално слаб, на чието име се водят и други задлъжнели фирми.

Коалициите в "коалицията на почтените"

В имиджов план договорите за почтеност звучат чудесно. В действителност обаче нямат стойност - защото няма как да удостоверяват почтеността на бъдещите членове на “Продължаваме промяната”. Това е работа на КПКОНПИ, която по закон е длъжна да проверява имуществените декларации на народните представители, министрите и други високопоставени чиновници.

Да приемем хипотетично, че всички в бъдещата партия са почтени. Но как ще действат относно почтеността на своите партньори, с които ще се явят в коалиция на изборите през ноември и чиито регистрации ще ползват - партиите ВОЛТ и Средна европейска класа (СЕК) и техните лидери Настимир Ананиев и Константин Бачийски, общински съветник от Бургас. Вероятно съюзниците на почтените също са почтени по подразбиране. Ананиев е бивш депутат от Реформаторския блок, а Бачийски нашумя с действията си срещу резиденцията, обитавана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец. За СЕК се знае, че е била в коалиция с патриотични и консервативни формации като “Обединени патриоти” и с обединението около Петър Москов. Кирил Петков и Асен Василев ще представляват коалицията, която ще се нарича “Продължаваме промяната”, а с обявяването ѝ де факто бе отговорено на поканата на “Демократична България” (ДБ) за съвместно явяване. По всичко личи, че такова няма да има.

Любопитно е как ще бъде сглобена следизборно “коалицията на почтените” в следващия парламент. Коалират се политически сили, не хора. Независимо от броя на базово почтените депутати в бъдещото Народно събрание, коалицията е плод на политически договорки, не на морални конструкти. Вече има желаещи да се присъединят към неродената “коалиция на почтените” - първата заявка е на Мая Манолова от ИБГНИ. Тя първа приветства новия проект и дори се асоциира с “мнозинство на почтените след изборите”, за което предложи да се споразумеят трите формации - “Продължаваме промяната”, ДБ и ИБГНИ. По "Нова" Петков даде да се разбере, че ще водят такива разговори, за да изяснят “принципите на бъдещата коалиция за управление”.

Рано е да се каже какъв ще е обхватът на следизборната коалиция, но Петков и Василев бяха публично насърчени да е “широка”. “Защото почтени хора има в целия политически спектър”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, кадър на БСП.

Тест за почтеност

Почтеността е качество, което се доказва постоянно. А не просто декларативно изявление в договор без правна стойност. При това за политическия интегритет най-голямата роля се пада на личностите, които биват издигани - за депутати, министри, членове на регулатори. Така например скандалът за плагиатство около Петър Илиев нанесе повече вреди на партията на Трифонов, отколкото арогантността на някои нейни депутати.

Като изключим уверенията за почтеност, новият политически проект засега е енигма относно платформата си за модела на растеж, пътя към еврозоната, съдебната реформа и мястото на прокуратурата, Зелената сделка. Те искат доверието на избирателите, уверявайки, че през изминалите четири месеца са се борили срещу корупцията и наследените от ГЕРБ модели на разхищение в държавни дружества и предприятия. От позицията им в следващ парламент зависи дали кадрите, които поставиха в Българската банка за развитие, Фонда на фондовете, Държавната консолидационна компания ще запазят постовете си. Предстои да видим колко са почтени.

Автор: Емилия Милчева

Източник: Дойче веле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »