Мексико на път да изпревари шестата икономическа сила в света

Мексико на път да изпревари шестата икономическа сила в света
Индустриалци продължават да се установяват в Мексико въпреки насилието, което взе близо 60 000 жертви за шест години. Според анализатори този проблем тревожи и компаниите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мексико е на път да изпревари шестата световна икономическа сила Бразилия и през следващите години да се превърне в господстваща икономика в Латинска Америка, прогнозират анализатори.

Въпреки насилието, свързано с трафика на дрога, Мексико може да стане предпочитано място за чуждите инвестиции, преди всичко заради увеличаването на заплатите в Китай, предадоха АФП и БГНЕС.

„Предвиждаме Мексико да изпревари Бразилия и да стане № 1 в Латинска Америка още през 2022 г. благодарение на силния растеж и на нарастването на производителността," заявяват анализатори от базираната в Азия финансова компания „Номура".

През 2011 г. Мексико постигна растеж от 3,9%, а Мексиканската централна банка очаква тази година той да достигне 4,25%.

Растежът в Бразилия се забави до 2,7% миналата година, а за 2012 г. се очаква той да бъде едва 1,6%.

Забавянето настъпи след изживяното от Бразилия „златно десетилетие", за което допринесе апетитът на Китай за суровини след влизането на азиатския гигант в Световната търговска организация (СТО) през 2001 г.

„Мексико е на прага на нова ера в момент, когато все повече индустриалци се установяват в страната заради поскъпването на работната ръка в Китай," изтъква „Намура".

Според Бостънската консултантска група, занимаваща се с глобалното управление, вече е по-изгодно да се произвежда в Мексико, отколкото в Китай.

„Смятаме, че тази година производствените разходи в Мексико ще са еднакви или по-ниски от тези в Китай," каза Хал Съркин, старши съдружник в американската консултантска група.

Фактът, че Мексико има обща граница със САЩ, главния световен вносител, сега е от полза, но крие и риск в случай на забавяне на американската икономика.

Мексико стана четвъртият износител на коли тази година. Други индустриални отрасли като аеронавтиката и електрониката също бележат подем.

В началото на годината „Нисан", „Форд" и БМВ огласиха планове за отваряне на нови заводи или за увеличаване на производството в Мексико.

Този месец „Ауди" стана последният автомобилостроител стъпил в Мексико. Неговият завод в Сан Хосе Чиапа в централната част на страната ще даде възможност за разкриване на 3000 до 4000 работни места.

„Ауди" предвижда годишно производство от 150 000 коли още с отварянето на завода през 2016 г.

„Така ще изпращаме нашите коли без мито в САЩ, в Латинска Америка и в Европа," заяви говорителят на компанията Уве Вернер и допълни, че това решение ще намали разходите, ще увеличи печалбите и ще даде решаващо предимство на компанията пред клиентите.

Индустриалци продължават да се установяват в Мексико въпреки насилието, което взе близо 60 000 жертви за шест години. Според анализатори този проблем тревожи и компаниите.

Насилието се отрази през миналата година върху икономическите резултати на Мексико.

Националният статистически институт обяви преди два дни, че престъпността е струвала близо 16,5 милиарда долара на мексиканската икономика през 2011 г. или 1,38% от БВП.

#Мексико #Бразилия #Латинска Америка #Световна търговска организация #СТО #„Форд" #БМВ #„Ауди" #икономически растеж #трафик на наркотици #престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »