УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив контраатакува за починалия тийн: Травмата му е от катастрофа

УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив контраатакува за починалия тийн: Травмата му е от катастрофа
A A+ A++ A

Най-голямата болница в България - УМБАЛ "Свети Георги", реагира, след като родители на починал в лечебното заведение тийнейджър разказаха потресаваща версия, довела до леталния изход за детето им. 

Позиция на УМБАЛ "Свети Георги" за починал пациент:

В отговор на множеството медийни запитвания Ви съобщаваме, че в лечебното заведение е назначена проверка във връзка с настъпилата смърт.

УМБАЛ "Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи.

Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка, са, че има данни пациентът да е пострадал при пътнотранспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата.

Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток.

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

В лечебното заведение е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите.

Въпреки неверните обвинения и медийния натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа.

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление. Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим.

#УМБАЛ "Свети Георги"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »