Откриха уникални писалки от Златния век на цар Симеон

Откриха уникални писалки от Златния век на цар Симеон
Комплект от 11 медни накрайника за писалка откриха археолози до Патриаршеската базилика в дворцовия комплекс на Велики Преслав. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комплект от 11 медни накрайника за писалка откриха археолози до Патриаршеската базилика в дворцовия комплекс на Велики Преслав.

Пособията са използвани от книжовници от школата на цар Симеон и с тях през Х век книгите са били оформяни графически.

„Това е може би не писалката, а рапидографът на Симеон, без никаква шега. Такова нещо не е откривано въобще, не само в България, а и в света“, каза при представянето на находката проф. Николай Овчаров, цитиран от БГНЕС.

Предметите са намерени преди дни от екипа на археолога от търговищкия музей Ангел Конаклиев.

Според Николай Овчаров накрайниците са били поставяни върху дървена основа. Всеки от тях е с различен диаметър на отвора, за да се рисуват по-тънки или по-дебели линии.

„Датирането е твърдо – X век, времето на цар Симеон, времето на голямата книжовност и на правенето на преславските книги. Разбира се, това едва ли е принадлежало на Симеон, но със сигурност на хора от неговата школа“, каза проф. Николай Овчаров.

Той добави, че със сигурност в района е имало скрипторий - помещение за писане или преписване, но точното му място още не е открито.

Археолозите се похвалиха и с още една голяма находка, въпреки че не е уникална. На метри от откритите медни накрайници е намерен зидан каменен гроб с добре запазен скелет. Там през XIII век е бил погребан епископ.

„Безспорно е, че човекът е бил най-висш духовник по положението на тялото, положено не в хоризонтално положение, а в полуседнало. Така са погребвали епископите“, каза проф. Николай Овчаров.

Предстои скелетът да се вземе от мястото, за да се даде за антропологичен анализ. Той вероятно ще покаже и от какво е починал епископът.

По добрите зъби се смята, че духовникът е умрял на възраст 35-40 години.

#Николай Овчаров #проф. Николай Овчаров #Цар Симеон #Златен век #Велики Преслав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »