Янев: В края на септември или началото на октомври Планът ще бъде изпратен

Янев: В края на септември или началото на октомври Планът ще бъде изпратен
A A+ A++ A
Най-късно до края на септември или началото на октомври Планът за възстановяване ще бъде изпратен. Това заяви пред Дарик радио служебният премиер Стефан Янев.
 

В коментар за високите цени на тока и проблемите в енергетиката, той посочи, че енергетиката е сектор, който е бил неглижиран в последните 10 години.

 

„Енергийната система работи на прага на възможностите си, но в момента цените са едни от най-ниските в Европа. Липсва устойчива стратегия за развитието на енергетиката, каза още той и посочи, че всички трябва да се обединят в решаването на проблемите в този сектор. Основното в тази тема е да се произвежда евтина енергия“, посочи Янев.

 

По думите му усилията на служебното правителство в тази посока може да не се видят веднага, но това което предстои е съвместна работа на всички в тази област, съвместно с Комисията по енергийно и водно регулиране и с Енергийната борса, да се търсят пътища за преодоляване на проблемите.

 

„Развитието на ядрена мощност изглежда като логичен процес на фона на Зелената сделка“, посочи още премиерът.

 

„Планът за възстановяване бе подобрен и бе коментиран на ниво експерти в ЕК, но има един проблем, който изглежда непреодолим. И той е да се постави точна дата за затваряне на „Мариците”, добави той.

 

„Ние сме изправени пред дилемата дали можем да вземем такова решение, или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК. Вариантите са налице“, каза Янев и допълни, че датата 2036 година за затваряне на Мариците е приемлива, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво, в Европейския съвет.

 

„Инфлацията е породена от голямото търсене в европейски и световен мащаб“, каза още Стефан Янев и посочи, че освен енергетиката инфлацията е другият основен проблем.

 

Във връзка с предстоящите поредни избори премиерът отчете: „Ние сме в уникалната ситуация да правим трети поред избори в една година“. Според него това е в резултат от неумението на политическите партии да разчетат желанието на хората и трябва да се търси решение. По думите му партиите трябва да търсят път към хората и да си зададат въпроса, защо намалява избирателната активност.

 

Янев повтори, че подготовката на изборите остава основна задача и пред втория служебен кабинет под негово ръководство.

 

За заявката на бившите вече членове на първия кабинет „Янев” – Кирил Петков и Асен Василев, да участват в изборите на 11 ноември, премиерът каза, че в един отбор незаменими хора няма, всички трябва да работят като един отбор.

 

„Отношението ни към тях и към всички останали партии ще бъде еднакво, да се създадат равни условия за всички“, категоричен бе министър-председателят.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »