На работа в Италия - само със "зелен"паспорт"

На работа в Италия - само със "зелен"паспорт"
A A+ A++ A

От 15 октомври всички работещи в Италия - както в обществения, така и в частния сектор, са длъжни да имат "Зелен паспорт" - т.е. или да са ваксинирани, или да са тествани негативно. В противен случай ще бъдат уволнени, пише Deutsche Welle.

Марио Драги настояваше за приемане на твърдата мярка и накрая получи подкрепата на всички коалиционни партньори. От 15 октомври всички работещи в Италия са длъжни да притежават т.нар. Зелен паспорт. Това означава: който иска да отиде на работа, трябва да предостави удостоверение за получена ваксина срещу COVID-19 или отрицателен тест.

"Разширяваме задължението за притежание на "Зеления паспорт" - то вече ще важи както за обществения, така и за частния сектор. Правим го поради две основни причини: за да направим работните места по-сигурни и за да подсилим ваксинационната кампания", каза здравният министър Роберто Сперанца.

Т.нар. Зелен паспорт съдържа информацията за това дали притежателят е ваксиниран срещу COVID-19, дали е прекарал скоро болестта, или дали през последните 48 часа е тестван негативно за коронавирус.

"Не можем да си позволим есен, в която вирусът отново да набере сила и да ни принуди отново да въведем ограничения. Защото те биха се отразили на икономическото развитие, т.е. на работните дейности във всяка сфера. Поради това смятам, че този декрет е и икономическа мярка", каза министърът на труда Андреа Орландо.

Солени глоби за работодателите

Онези, които след 15 октомври нямат "Зелен паспорт" и поради това не могат да отидат на работа, рискуват да бъдат уволнени - в обществения сектор след 5 дни, а в частния - веднага. Работодателите могат да предлагат и опцията работа от вкъщи, но това все пак не е възможно за всички сектори и всички видове трудова дейност. Прието е също така, че работодателите, които не контролират статута на своите работници, ще бъдат глобявани - с до 1500 евро. Фактически след 15 октомври единствено пенсионерите, безработните и домакините няма да бъдат засегнати от новата мярка.

Към момента 75% от италианците над 12 години са напълно ваксинирани. А занапред тестовете за възрастни не трябва да струват повече от 15 евро, за деца - не повече от 8 евро, реши правителството в Рим. 

В момента "Зеленият паспорт" е задължителен за посещението на ресторанти, кина, спортни мероприятия, пътуването с влакове, автобуси и вътрешни полети. Срещу въвеждането му на много места се проведоха протести. Що се отнася до професиите от здравния сектор - в Италия задължението за ваксинация срещу COVID-19 е факт от известно време насам.

Кой е задължен да се ваксинира във Франция и Гърция

Задължение за ваксиниране на персонала в здравния сектор има вече и във Франция. Само ден след влизането му в сила, са били съкратени 3000 здравни работници - тъй като не са били ваксинирани. А много други сами са напуснали, обяви здравният министър Оливие Веран пред германската частна телевизия RTL. Според него, няма да се стигне до липси в обслужването на пациентите в болниците.

Засегнати от нововъведеното задължение за ваксинация са около 2,7 милиона души - става дума за персонала в болниците, старческите домове и пожарникарите. 70% от французите са напълно ваксинирани. Но напоследък се забелязва забавяне на имунизационната кампания.

И в Гърция здравните работници са задължени да се ваксинират - правилото влезе в сила на 1 септември. В почти всички болници неваксинираният медицински персонал е бил освободен от работа. Само два дни след изтичането на срока здравният министър Танос Плеврис съобщи, че около 7000 здравни работници са били освободени от системата поради тази причина. Освен здравните работници, в Гърция на задължителна ваксинация подлежат и военните. От средата на септември неваксинираните трябва да плащат сами тестовете за COVID-19. Работодателите пък имат право да изискват от своите работници и служители до два теста седмично.

Както във Франция, така и в Гърция имаше масови протести срещу задължителните ваксинации.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »