ВИДЕО Елен-лопатар се привърза към стадо крави в село Кьосево, пасе с тях и дори влиза в обора

ВИДЕО Елен-лопатар се привърза към стадо крави в село Кьосево, пасе с тях и дори влиза в обора
A A+ A++ A

„Вечерта, когато прибират кравите, върви заедно с тях. Остава над селото на баира, чака ги до сутринта. Като ги пуснат пак заедно с тях тръгва да обикаля“, обяснява необичайната ситуация с дивото животно кметът на Кьосево Нурхан Юмер.

Всичко започва преди около три години, разказва собственикът на селскостопанските животни Сюлейман Салибрям.

„На четири месеца някъде да е било, когато започна да суче от кравите, порасна с тях. Почна обаче да подивява, вече има рога и ги удря. Кравите са бременни, навсякъде имат рани по тялото“, споделя стопанинът.

Заради проблема Сюлейман обмисля  да се раздели с препитанието си.

„Ще накарам доктора да им бие инжекции на кравите, да отстраним бременността и ще ги заколя, няма как“, обяснява възрастният мъж.

“С всяка изминала година проблемът се задълбочава. Хората реагират, еленчето влиза с кравите в селото и понякога дори в оборите. Става опасно“, допълва кметът.

Затова подават сигнал в Ловно-рибарското дружество, което всъщност е разселило лопатарите в региона.

“Дойдоха от ловното дружество пролетта, за да установят дали съществува проблем. Казаха, че до септември не могат да направят нищо, но вече е септември, хората чакат разрешение“, твърди Нурхан Юмер.

А решение се е търсило, за връщането в естествената му среда при стадото лопатари, но безрезултатно.

“Стреляно е много пъти с гумени патрони, за да се опитаме да го вкараме в естествената му среда в гората, но не става. То има някакъв психологически проблем и пак се връща при кравите. Ние не искаме да го убиваме, но това е последното нещо, което можем да направим“, посочва председателят на Ловно-рибарското дружество в Кърджали Васил Дончев. 

По думите му, вече имат и разрешително за отстрел, което все още не е вкарано в изпълнение.

#елен #крави #сел Кьосево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай