Имунологът Цветелина Великова: Пандемията ще свърши през 2025 година

Имунологът Цветелина Великова: Пандемията ще свърши през 2025 година
A A+ A++ A

До 2025 година смятам, че ще приключи днешната пандемия. Това каза пред БНР д-р Цветелина Великова - клиничен имунолог в болница "Лозенец".

Бих я сравнила с предишните две епидемии с коронавируси - SARS 1 и MERS. Те не прераснаха в пандемии, заради техния висок леталитет - тоест реално заразените не са могли да разпространят толкова много вируса. Докато сега с SARS - CoV 2  има едно широко разпространение, и макар при висок леталитет спрямо други заболявания, то при тази миграция на хора в световен мащаб, той прерасна в пандемия.

А следейки темпа на ваксиниране и изменчивостта на вируса, поне пет години би продължила тази пандемия, заяви д-р Великова. Тоест до 2025 година, а може България да  остане един от последните резервоари на болестта, каза още тя. Четири грипни пандемии са описани обстойно в историята на човечеството. На базата на тези проучвания, мога да кажа, че и пандемията от COVID-19 ще приключи за общо около две години и половина. Но разликата тук е, че този вирус се разпространява много по-дълго от грипния, има и по-дълъг инкубационен период.

Ще трябва ли да се ваксинираме всяка година - това зависи от скоростта на новите мутации и какви ще са те - дали ще са много променени, коментира проф. д-р Мария Николова - клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести

Проучванията до тук показват, че ваксините дават продължителен имунен отговор, категорична е проф. Николова от НЦЗПБ, който поддържа седмичен графичен анализ на данните от Националната информационна система за CОVID-19 в България.

#пандемия #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »